Solak za N1: Čekamo odgovor Albanije, 15 timova je spremno da pomogne

Vijesti 27. nov 201916:43 > 16:53
N1

Gost Dana uživo na N1 bio je Fahrudin Solak, direktor FUCZ-a koji je govorio o zemljotresima u regiji i u BiH.

“Nije bilo posljedica u BiH, osjetilo se jako podrhtavanje. Svakako su potresi smetnja za spasioce jer bilo koje pomjeranje zidova ili ploča predstavlja opasnost za spasioce”, kazao je Solak.

Solak je kazao da 15 timova iz BiH čekaju i spremni su da pomognu.

“Nekih 15 timova stoje spremni da pomognu, ne dobijamo nikakvu informaciju iz Albanije. Ne možemo tačno reći zašto nema odgovora, mogli smo dole biti za šest do osam sati. Čekamo odgovor”.

Kako pomoći?

“Sad je riječ o minutama, dva dana je otkako se dogodilo. Sada je borba sa vremenom i bitno je dobiti informacije gdje se nalaze nestali ljudi. Veoma je važno da ti ljudi dobiju privremeni smještaj, da se zbrinu i da se polako život vraća u normalu. Vidimo da se dešavaju konstantna podrhtavanja, tlo je nemirno i nestabilno. Nema pravila koliko će ih biti. Užasna je to scena, da svakih 15-20 minuta se osjeti podrhtavanje”, istakao je Solak.

Solak je prokomentarisao i zemljotres koji se osjetio prije nekoliko sati blizu Drača.

“Vidjeli smo maloprije 5,3. To je izuzetno visok koeficijent za već urušeno područje. Da bi spasilac mogao vidjeti šta se dešava mora ući u samu ruševinu. Vidimo ova podrhtavanja i šta se dešava, sve je to opasno”.

Uskoro video.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad