Faktori koji utiču na podrhtavanje tla

Vijesti 27. nov 201916:50 > 18:40
N1

Zemljotresi se dešavaju svakodnevno, tvrdnje su seizmologa. Niz je faktora koji utiču na to da li će se i u kojoj mjeri osjetiti podrhtavanje tla. Sarajevo i sjeverniji dio Bosne i Hercegovine su sigurniji od ostalih dijelova regije, zbog blizine planina, ispod kojih se raspoređuje energija. Iako se zemljotresi poput onog u Albaniji ne očekuju u BiH, građani strahuju od novih podrhtavanja. Naši građani, koji rade ili su boravili u Albaniji za vrijeme razornog zemljotresa, uglavnom su se vratili u BiH, dok se stanje u toj zemlji bar malo smiri.

U Albaniji tlo i dalje podrhtava. Bio je to dovoljan razlog da Denis Grbo spakuje stvari i iz Tirane dođe u Sarajevo.

“Probudili smo se u četiri sata kada je bio taj drugi zemljotres, sve moje kolege i ja smo bili na ulici, jer u tom trenutku ne postoji ništa drugo što bi vas zaštitilo, jedino su ti parkovi neki koji su slobodni od zgrada, najbolje sklonište. Neposredno nakon tog zemljotresa nemate strah, nego čekate šta će se desiti poslije, ali tokom zemljotresa, e to je strah”, kazao je Denis Grbo, bh. predstavnik u međunarodnoj organizaciji Western Balkans Fund kojoj je sjediste u Tirani.

Slične prizore dugo će pamtiti i novinarka Ana Kotur-Erkić. Za vrijeme potresa bila je u Tirani.

“To je izgledalo jezivo u trenutku kad se dešavalo podrhtavanje, sve je oko nas zvonilo, sve se treslo, nismo mogli da ustanemo iz kreveta”, kazao je Ana Kotur-Erkić, bh.novinarka u Albaniji.

Iako su se zemljotresi znatno manje osjetili u Bosni i Hercegovini, građani su u panici. Seizmolozi kažu da jačih podrhtavanja ne bi trebalo biti.

“Mala je vjerovatnoća da se ponovi takav potres kao što je bio u Albaniji, imali smo jučer taj u Nevesinju, koji je izazvao dosta štete i izazvao paniku među stanovnicima, međutim, prema našim dosadašnjim iskustvima, tlo se smiruje”, mišljenja je Ivan Brlek, seizmolog.

Područje ove regije mogu pogoditi zemljotresi i do 7 stepeni po skali Rihtera. Takav je bio onaj u Baru ‘79. godine. U Banjaluci deset godina prije treslo je na 6 stepeni, a u Skoplju 1963., u zemljotresu kojem je preko hiljadu ljudi poginulo, izmjereno je 6,1 stepen po Rihteru.

“Zemljotres jačine pet po Rihteru je ustvari jačine bombe na Hirošimi, a zemljotres jačine tri je npr zemljotres jačine najjače konvencionalne bombe ikad bačene”, pojasnio je Vedran Zubić, profesor geografije.

Arhitekti tvrde da dok zgrada podrhatava, nema opasnosti od rušenja. Dodaju – većina zgrada u Sarajevu je otporna na zemljotrese do 6,5 stepeni po Rihteru.

“Zgrade su ovdje dobro rađene, evo imaš primjer, imaš ovdje dva tri staklena tornja, bio je jak zemljotres, a nije nijedno staklo puklo, vodi se ovdje računa. O drugim stvarima se ne vodi računa, koliko se vodi o stvarima konstrukcije”, kazao je Mufid Garibija, arhitekt.

Sarajevo je trusno područje, ali zbog blizine brda i planina, energija se rasporedi, pa se gotovo svakodnevni zemljotresi i ne osjete.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad