Kada su nastale šokantne fotografije iz Zavoda Pazarić?

Vijesti 27. nov 201917:50 > 18:39
N1

Zastupnica u federalnom Parlamentu Sabina Ćudić, koja je nedavno objavila stravične fotografije vezanja štićenika u Zavodu Pazarić, rekla je da prijedlozi koje je uputila do danas nisu realizovani. U proceduru uputiće Nacrt zakona o zaštiti uzbunjivača u FBiH zbog toga što, kako je kazala, ne postoji pravna zaštita ovih ljudi. Ona je istaknula da su problemi u Zavodu sistemski i mnogo dublji od razrješenja rukovodstva Zavoda.

Nakon svega, zastupnica Ćudić i danas odgovorno tvrdi da su materijali iz Pazarića nastali u proteklih 12 mjeseci. Mišljenja nekih uposlenika i direktora koji čeka potvrdu smjene su drugačija.

“Jeste li vidjeli poruku koju je meni poslala gospođa Sabina? Da to nije nastalo u mom mandatu”, istakao je Redžep Salić, direktor JU Zavod Pazarić.

“Eskluzivno su danas pošto je Tužilaštvo danima dole ustanovili da su to mnogo mnogo stare slike”, tvrdi Sulejman Haljevac, zaposlenik JU Zavod Pazarić.

“Ne poznajem gospodina i ne bih se osvrtala na nešto što barem prema vašem kazanju što ste sada rekli zvuči kao mnogo neodgovorno i uplitanje u rad Tužilaštva”, kazala je Sabina Ćudić, zastupnica Naše Stranke u Federalnom Parlamentu.

Tužilaštvo, policija i inspekcija utvrđivat će činjenično stanje u Zavodu. Naša Stranka uputiće prijedlog Zakona o zaštiti uzbunjivača u Federaciji BiH, jer kako navode više se pričalo o tome ko je dao materijal iz Pazarića nego o kriminalu. Upozoravaju da do sada nisu upućeni dodatni negovatelji, nije obezbjeđena dodatna medicinska oprema i nije vršena revizija dijagnoza štićenika. Zaposlenik Pazarića koji radi posljednje tri godine na pitanje odgovara.

N1: Dešava si li ono u Pazariću?
Haljevac: “Ono je nemoguće da se dešava zato što ono, i Tužilaštvo je vidjelo da ne postoje oni kaiševi.”
N1: Vi sada najednom vjerujete Tužilaštvu?
Haljevac: “Prvo, ja dole provodim vrijeme, ti znaš da se ja budim u 5 ujutro i idem dole”

“Broj svjedoka o zloupotrebi sredstava i zlostavljanju štićenika u Zavodu u Pazariću raste. Među njima su sada i roditelji štićenika koji su bilježili povrede upućivali na njih i tražili odgovore”, kazala je Ćudić.

Odgovore će dati nadležni. Salić navodi da niko za sada počevši od njega nije formalno smijenjen. U roku od 7 dana biće objava u službenom glasniku za smjenu Upravnog i Nazdornog odbora. Sve dok se ne imenuje novi odbori – Salić i sadašnji odbori obnašaće funkcije.

“Nemojte da prejudiciramo stvari pustimo Tužilaštvo da radi svoj posao. Ja ne znam šta želite vi da dobijete? Da dobijete sliku neku. Ako ona ima neke slike. Ko ih je napravio ko ih je posalo? Mi imamo sve tu. Samo je stvar Tužilaštva koje će riješiti taj problem”, kazao je Salić.

Problemi u Pazariću gomilali su se godinama. Posljedica toga su dugovanja od 781 hiljadu maraka prethodnih menadžmenata. Ukoliko to ne bude plaćeno do sutra u 16 sati, račun Zavoda mogao bi biti blokiran.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad