CIK se ozbiljno sprema za naredne izbore, počeli od biračkih spiskova

Vijesti 27. nov 201918:12 > 18:57
N1

Na pomolu je nova izborna godina, ali za sada bez tehničkog i zakonskog unapređenja izbornog procesa. Centralna izborna komisija započela je radionice koje bi trebale polučiti eventualnim prijedlozima za izmjene određenih dijelova Izbornog zakona u BiH. Na stolu je najprije - analiza problematike upisa, a posebno ispisa iz biračkih spiskova. Tromost administracije, propusti i manjkavosti sistema ogoljeni su i tokom Opštih izbora 2018. godine.

Sarajlija Robert Pleše godinama je bezuspješno upozoravao da se ime njegovog oca nalazi na biračkom spisku – iako se radi o osobi koja je umrla 2008. godine. I nije jedini. Njegova priča slična je pričama mnogih građana koje smo zabilježili uoči protekih Opštih izbora.

“Tokom svakog izbornog procesa, odmah iznad svog imena – vidim ime svoga oca. Od 2008. godine do danas je to nerazumno, ne mogu da shvatim kako niko ne pokreće ovo pitanje da se prečiste birački spiskovi”, kazao je Pleše u septembru prošle godine.

Šta će biti poboljšano u narednom izbornom procesu koji Bosnu i Hercegovinu očekuje 2020. godine i jesu li nadležni ponovo zakasnili? Politički dogovor o izmjenama izbornog zakona i dalje izostaje, a za sada nema ništa ni od uvođenja novih tehnologija. Osim što je nekoliko puta prezentovan javnosti, optički skener, među ostalim predloženim inovacijama, u BiH nije uveden kao demokratski standard. Za to vrijeme Centralna izborna komisija BiH uoči izborne 2020. godine organizuje radionice. Centralni birački spisak – među prvim je temama.

“Centralna izborna komisija se ozbiljno sprema za naredne izbore. Počeli smo od biračkog spiska – da vidimo šta u njemu nije dobro, šta to i ko može popraviti, te ko je dužan to da popravi. Centralna izborna komisija uglavnom nema zakonsku mogućnosti niti instrumente da interveniše u Centralnom biračkom spisku, to imaju drugi organi, prvenstveno organi unutrašnjih poslova entiteta, kantona, opština”, kazao je Branko Petrić, predsjednik CIK-a BiH.

Zbog pojednostavljenih administrativnih procedura u odnosu na ostatak Bosne i Hercegovine u Brčko distriktu su zadovoljni poboljšanjima koja provode od 2017. godine.

“Za nekih dvije godine pregledano je preko 16 hiljada upisa iz matične knjige umrlih. Ustanovljeno je da za 1.368 nije bila evidentirana smrt u bazi Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH. Za 1.320 smo izvršili evidentranje smrti, oni su izbrisani iz biračkog spiska. Za oko 40 imena još uvijek je u toku proces utvrđivanja činjenica”, kazao je Eldin Kurtović, Odjeljenje za javni registar, Vlada Brčko Distrikta.

U Centralnoj izbornoj komisiji BiH ističu da u posljednjem izbornom ciklusu u BiH nisu imali evidentiranih slučajeva manipulacija sa imenima preminulih osoba. Državnom Tužilaštvu upućeno je više od stotinu prijava koje se odnose na registraciju birača izvan BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad