Ćudić otkrila kada je dobila fotografije iz Zavoda Pazarić

Vijesti 27. nov 201921:07 > 21:13
N1

Gošća Pressinga bila je federalna zastupnica i predsjednica Glavnog odbora Naše stranke Sabina Ćudić koja je objavila stravične snimke i informacije o zlostavljaju djece u Zavodu Pazarić.

Optužuju vas da ste mnogo ranije dobili fotografije i da ste ih čuvali kako bi ste objavili kad vama odgovara?

To je potpuno besmisleno i Tužilaštvo će jako brzo ustanoviti od kada su te fotografije.

Kada ste ih dobili?

Dobila sam ih 24 sata prije nego što sam ih objavila.

Smijenjeni direktor Zavoda Pazarić Redžep Salići kazao je kako ste bili nekoliko dana ranije u posjeti?

Tako je. Bila sam u posjeti gdje smo razgovarali u prisustvu ministra Drljače. U tom periodu nisam bila u posjedu ovih materijala, ali i da jesam bilo bi besmisleno prijavljivati ove fotografije Zavodu prije nego zakonodavcu. U inicijativi koju sam uputila, ne očekuje se od “zviždača” da poslodavcima koji krše zakon prijavljuju materijal nego ih trebaju prijavljivati zakonodavcima.

Iako je Vlada Federacije BiH hitno reagovala i smijenila direktora, Upravni i Nadzorni odbor – svi oni ostaju na funkcijama dok ne budu nova imenovanja. Ovo je, možda, savršen potez da se sve zataška. Šta se sad dešava u Zavodu Pazarić?

Upravo je to razlog što sam insistirala da se što hitnije sastanem sa tužiocima. Ovdje je vrijeme jako važno, da tužioci svoje radnje obave što prije.

Da li je iko reagovao, jesu li se poslali novi njegovatelji?

Najveći problem je što se Vlada FBiH ogradila od svoje odgovornosti i da je smjenom riješen ovaj problem. Moj zahtjev je bio da se što prije zaštite štićenici, a na kraju sam tražila smjene. Ništa nije ispoštovano. Vlada FBiH se bavila upravljačkim stvarima.

Pokrenuli ste inicijativu za zaštitu “zviždača”?

Ovo je ogromni test za Parlament i Predstavnički dom FBiH. Možemo se beskrajno valjati u populizmu, ali ako ne djelujemo tamo gdje treba – da zaštitimo ljude koji su dovoljno hrabri da prijave… Moramo zaštititi građane od političke odmazde. Također, zakon predviđa i kazne protiv onih koji bi ga zloupotrijebili.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad