Jusić: Pozitivni trendovi u Oružanim snagama BiH

Vijesti 28. nov 201911:25 > 11:34
Anadolija

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Sejad Jusić povodom svečanosti obilježavanja Dana Oružanih snaga BiH obratio se javnosti govoreći o najznačajnijim aktivnostima OS BiH. Jedna od tih aktivnosti je, kako je kazao, približavanje Bosne i Hercegovine evroatlantskim integracijama.

“Saradnja s NATO u svom kontinuitetu i ove godine se odigravala prema planskim aktivnostima. Nastavljena je planirana aktivnost u smjeru približavanja evroatlantskim integracijama. Realizovani su partnerski ciljevi na osnovu kojih se vrši ocjenjivanje i osposobljavanje izgradnje kapaciteta BiH u skladu sa NATO standardima. Ocjena je da su prepoznati pozitivni pomaci i trendovi koji su u BiH i njenim Oružanim snagama zabilježeni u ovoj godini”, kazao je Jusić te dodao:

“Važan je i program koji se odnosi na unaprijeđenje edukacije u odbrambenom sektoru.”

U NATO misiji u Afganistanu nalazi se 68 pripadnika Oružanih snaga BiH, kazao je zamjenik ministra odbrane Jusić.

Istaknuo je da BiH ima najobimniju bilateralnu saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama i zemljama u okruženju.

Načelnik zajedničkog štaba OS BiH Senad Mašović kazao je kako su “Oružane snage BiH u 2019. godini napravile najveći iskorak u segmentu povećanja interoperabilnosti sa članicama NATO-a.”

“Prošle godine smo jasno iznijeli da je 11 jedinica Oružanih snaga BiH ocijenjeno da su potpuno spremne za izvšavanje svih NATO vođenih misija i da su u potpunosti dostigle NATO standarde. Međutim, 2018. godine smo se opredijelili da promijenimo svoj doprinos prema NATO snagama kroz deklarisanje lake bataljonske pješadijske grupe. Prvi put je sprovedena vježba ocjenjivanja uz pomoć NATO ocjenjivača na poligonu Manjača. Završni rezultati govore o tome da naši pripadnici ni po čemu ne zaostaju po spremnosti za značajno modernijim Oružanim snagama”, rekao je Mašović.

Istaknuo je da su Oružane snage BiH “povećale svoju kontribuciju u NATO vođenim misijama.”

Dan Oružanih snaga BiH i 14. godišnjica osnivanja OS BiH obilježeni su i u vojnodiplomatskim predstavništvima BiH u svijetu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad