Esad Duraković za N1: Ovo je čin diplomatske i političke agresije na BiH

Vijesti 28. nov 201912:26 > 12:29
Anadolija

Predsjednica Republike Hrvatske, gospođa Kolinda Grabar-Kitarović, ovih dana šparta Bosnom i Hercegovinom a da prije toga nije bila u posjeti glavnom gradu Sarajevu niti se srela u BiH s osobom koja je, političkom pozicijom, jednaka njenoj poziciji, napisao je u komentaru za N1 akademik Esad Duraković.

“U svijetu normalne diplomatije i politike, to bi bio normalan slijed poteza. Sasvim objektivno, valja reći da ovakvo vršljanje po drugoj suverenoj zemlji (po Bosni i Hercegovini) jest akt političke i diplomatske bahatosti, primitivizma, čak diplomatske i političke agresije. No, gospođa Predsjednica ne čini ovo prvi put i nije jedina iz političkog vrha Republike Hrvatske koja to čini. Ovdje je riječ o kontinuitetu”, naveo je akademik Duraković za N1.

Kako je naveo, takvo ponašanje je u jednom naročitom kontekstu.

“Naime, Republika Hrvatska, odnosno njen HDZ kome pripada i Predsjednica, osuđena je za udruženi zločinački poduhvat, pa ovakvo samovoljno i bahato vršljanje po BiH nedvosmileno kontinuira onu agresiju na BiH iz Hrvatske koja je učinjena devedestih godina, a sada se, evo, zbiva na drugi način. Suština je ista: ovo je čin diplomatske i političke agresije na BiH”, navodi Durkaović.

Nadalje, poručuje, treba imati u vidu još jednu frapantnu činjenicu u ovome kontekstu.

“Naime, ta Predsjednica ne priznaje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, što dodatno kvalificira njeno ponašanje kao diplomatski i politički incident najvišega reda. Ponavljam, to je agresija koja je kvalitetom ravna onoj iz devedesetih godina. Frapantno je kao EU, čija je članica Republika Hrvatska, dopušta ovakav politički primitivizam i osionost… Ali – ni Evropa nije ono kako se predstavlja”, kategoričan je Duraković.

Zatražio je i reakciju domaćin institucija u BiH.

“Najviši politički, odnosno državni subjekti BiH morali bi pred EU i svijetom snažno i politički artikulirano reagirati na ovakvo ponašanje susjeda koji je već izvršio agresiju na BiH i čiji HDZ uporno radi na destabilizaciji BiH”, navodi akademik Esad Duraković povodom posjete predsjednice hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad