Dugoročna vremenska prognoza: Kakva nas zima očekuje u BiH

Vijesti 28. nov 201916:48 > 16:51
AFP

Zima (1. decembar 2019. – 29. februar 2020.) u Bosni i Hercegovini, prema prognoznim modelima trebala bi da bude toplija u odnosu na prosjeĉnu zimsku temperaturu zraka (period 1981.-2010. godine), najavljeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda FBiH.

Prema najavama, veće pozitivno odstupanje temperatura zraka očekuje se u januaru, a vjerovatnoća ostvarenja prognoze je nešto viša od 50 posto.

Nadolazeća zima u poređenju sa istim razdobljem prošle godine, trebala bi biti nešto toplija u sjevernim i centralnim predjelima. U odnosu na prošlu zimu na jugu zemlje očekivane temperaturne prilike trebale bi biti približnih temperaturnih vrijednosti. Iako se prognozira toplije nego što je uobiĉajeno, u prognoziranom razdoblju oĉekuju se i prodori hladnijih zračnih masa sa sjevera kontinenta, koji bi mogli donijeti znatno niže temperature zraka od prosječnih.

Očekivani broj mrzanih dana (temperature manje od 0) u BiH manje je od 55, a na području južne Hercegovine ispod 12 mraznih dana.

N1

Prognoza padavina u odnosu na prognozu temperature zraka, na dugo vremensko razdoblje je manje pouzdana, tako da se mora uzeti s većom dozom rezerve.

U sljedeća tri mjeseca ukupna količina padavine bi trebala biti u granicama višegodišnjeg prosjeka ili nešto niža. Raspored padavina tokom zime bit će neujednaĉen, a najviše padavina izgledno je u trećoj dekadi decembra i pred kraj januara.

Očekivane ukupne koliĉine padavina trebale bi biti u približne sezoni zime 2018-2019. godine. Dostupni
prognostiĉki materijali za područje Bosne i Hercegovine, po pitanju padavina, predviđaju malu (oko 40%) vjerovatnoću ostvarenja prognoze.

Tokom prognoziranog razdoblja nisu iskljuĉena duža razdoblja bez padavina kao i kraća razdoblja sa većom koliĉinom padavina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad