Oštre reakcije na posjetu Grabar-Kitarović BiH

Vijesti 28. nov 201917:35 > 19:15
N1

Oštre reakcije dijela bh. javnosti prije svega na posjetu Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović Bosni i Hercegovini koja i ovoga puta nije bila institucionalna, potom i na poruke koje šalje. Mnogi ih tumače kao konstantno uplitanje u unutarnja pitanja BiH. Grabar-Kitarović je prilikom jučerašnje posjete, između ostalog poručila, kako će se nastaviti boriti za prava hrvatskog naroda, prije svega ona koja im garantiraju da biraju legalne hrvatske predstavnike u institucijama.

Posjeta Tesliću, Vitezu, Gornjem Vakufu – Uskoplju, Mostaru, Bugojnu, no, ne i Sarajevu. Članovi državnog Predsjedništva, na prvoj sjednici u decembru prošle godine, donijeli su Zaključak: Uputiti pozive za posjetu predsjednicima susjednih država. Prva na listi Kolinda Grabar-Kitarović. Hrvatska predsjednica ne govori zašto nije prihvatila poziv. Javnost sumnja da je trn u oku Željko Komšić.

“Nema tog razgovora s međunarodnih dužnosnicima gdje ne govorim o vama Hrvatima i gdje ne govorim o BiH o potrebi da Hrvati biraju, moraju birati svoje političke predstavnike i biti jednakopravni u svakom pogledu s ostala dva naroda”, kazala je Grabar-Kitarović.

Zalaže se, kaže, za EU put BiH. Tada će, navodi Hrvati ponovo živjeti zajedno. Bez granica. A da evropski put zavisi isključivo od bh. Hrvata stava je i Željana Zovko.

“Prvo gospodin Komšić da napusti poziciju koju ilegalno zauzima i da je prepusti hrvatskim predstavnicima koji će povesti BiH u EU jer su samo Hrvati ustvari u ovom trenutku s glasom razuma i prave kompromise u samoj BiH. Gospodin Komšić šteti i Bošnjacima i Srbima i Hrvatima”, kazala je Željana Zovko, hrvatska europarlamentarka.

Željko Komšić odgovara na način na koji je nedavno govorio i pred Generalnom skupštinom UN-a. BiH štete politike pojedinih političkih predstavnika susjednih zemalja.

“Povremeno smo svjedoci njihovim aktivnostima za ostvarivanje njihovih političkih interesa unutar Bosne i Hercegovine, čime se unosi nemir i proizvodi određena destabilizacija u mojoj zemlji, što nije dobro, niti doprinosi razvijanju željenih međusobnih dobrosusjedskih odnosa. Grabar-Kitarović je to jučer potvrdila”, kazao je Komšić.

Vršljanje po drugoj suverenoj državi, bez posjete glavnom gradu ili susreta s članovima Predsjedništva, navodi akademik Esad Duraković, je akt političke i diplomatske bahatosti, primitivizma. Čak diplomatske i političke agresije, navodi u komentaru za N1.

“Ta Predsjednica ne priznaje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, što dodatno kvalificira njeno ponašanje kao diplomatski i politički incident najvišega reda. Ponavljam, to je agresija koja je kvalitetom ravna onoj iz devedesetih godina. Frapantno je kao EU, čija je članica Republika Hrvatska, dopušta ovakav politički primitivizam i osionost. Ali ni Evropa nije ono kako se predstavlja”, navodi Duraković.

Umjesto mahanja barjacima i dizanja adrealina u predizbornoj kampanji, zarad nekoliko hiljada glasova – Hrvatima u BiH izostaje konkretna pomoć, kaže akademik Slavo Kukić.

“Njih zanima zapadna Hercegovina, zanima ih prostor od Stoca do Livna i zanima ih prostor Srednje Bosne gdje također mogu mahati zastavama i prikupiti koju tisuću glasova sve što je izvan tog rejona, koji donosi glasove kandidatima HDZ-a bez obzira za kakve se funkcije natječu u Hrvatskoj oni će naprosto ignorirati kao što ignoriraju gotovo svakodnevne pozive u pomoć banjalučkog biskupa Franje Komarice”, smatra Kukić.

Kolinda Grabar-Kitarović bori se za novi predsjednički mandat. Izbori su krajem decembra. A glasovi Hrvata iz BiH mogli bi biti presudni u utrci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad