Crnadak: Ja ću biti prvi koji će Dodiku čestitati

Vijesti 28. nov 201918:03 > 19:06
N1

Radio Slobodna Evropa imao je uvid u izvještaj američkog Sekretarijata za odbranu u kojem se Srbija opisuje kao najpopustljivije okruženje kada je riječ o ruskom uticaju na Zapadnom Balkanu. Izvještaj pokazuje da se odnos Zapada prema predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću mora promijeniti, posebno zbog saradnje sa ruskim obavještajnim službama, kaže za Glas Amerike Edward Joseph, predavač na Univerizetu Johns Hopkins u Vašingtonu. O ruskom utjecaju mnogo se u posljednje vrijeme govori i u Bosni i Hercegovini, , posebno kada je u pitanju NATO.

Nastavak reformi sa Bosnom i Hercegovinom – tako je za N1 komandant NATO Štaba u Sarajevu Marti Bissell komentarisala odluku Predsjedništva BiH da će Program reformi BiH dostaviti u sjedište NATO-a nakon imenovanja predsjedavajućeg i ministara u Savjetu ministara BiH.

“Što se tiče reformi na Programu reformi sa BiH radimo u proteklih 15 godina, tako da bilo koji dokument koji dostavi BiH će samo poboljšati taj Program. Ne možemo komentarisati ovaj trenutni dokument o kojem se razgovara jer ga još nismo vidjeli, ali znam da imamo izuzetne odnose sa ljudima koji uobičajno pišu takve dokumente. Radili smo sa njima IPAP već godinama i na osnovu tih reformi vidimo to vjerovatno kao nastavak reformi koje već radimo”, kaže Bissell.

Nema MAP-a, izjavio je u intervju za RTRS potpredsjednik SNSD-a Nebojša Radmanović. Novi dokument nije pročitao, ali je, tvrdi, upoznat sa suštinom sadržaja.

“U ovom dokumentu od 20 stranica nijedna skraćenica MAP se ne spominje, dakle nema MAP-a. I mi smo bili protiv toga. Nismo ispunili uslove pod kojim su nas primili u taj MAP – knjiženje vojne imovine i prošlo je deset godina. U međuvremenu je Parlament Republike Srpske donio Rezoluciju o vojnoj neutralnosti koje se pridržavamo, dakle ne idemo u NATO. Ovim dokumentom se tome izašlo u susret. I logično je, ako primijetite da nekoga ne možete natjerati pa nećete ni da ga tjerate. Nema sada mogućnosti da Milorad Dodik digne ruku za bilo kakav korak u NATO i to su ovi prihvatili”, navodi Radmanović.

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak pozvao je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da objavi Program reformi.

“Moram reći da ako nakon izjave gospodina Radmanovića da je NATO put zaustavljen, da nema MAP-a i da će se SNSD u novom Savjetu ministara na takav način ponašati, ako i uz to bude izabran takav Savjet ministara – vjerovatno ću ja biti prvi koji će gospodinu Dodiku čestitati. Ne mislim da je to neko super dobro rješenje, ali će to biti znak da je on bio uporniji i da je slomio svoje partnere s kojima je pregovarao”, poručuje Crnadak.

Kakva je sadržina Programa reformi BiH ne znaju ni u Ministarstvu odbrane BiH. Za zamjenika ministarke Seada Jusića dileme nema.

“Taman da je to samo jedna rečenica, to je aktivnost koja je vezana za Akcioni plan za punopravno članstvo. Jedino da se donesu neke odluke pa da mi kažemo – nećemo Akcioni plan za punopravno članstvo, povlačimo svoj zahtjev iz 2009., a saveznici kažu – ono što smo 2010. i 2018. odlučili i mi to povlačimo – i onda se mi vraćamo u neko predistorijsko stanje. Prema tome, važno je da se postigao konsenzus. Vidim ga kao konsenzus u pogledu tempa kroz taj Akcioni plan za punopravno članstvo BiH s obzirom na stanje i u zemlji i u okruženju”, smatra Jusić.

Podsjećamo da se dokument Program reformi Bosne i Hercegovine čuva daleko od očiju javnosti do formiranja novog saziva Savjeta ministara BiH. Prvi korak bi trebao uslijediti početkom decembra kada se očekuje održavanje sjednice Predstavničkog doma državnog Parlamenta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad