Rukovodstvo Zavoda u Pazariću predalo četiri pisma institucijama

N1

Porezna uprava FBiH nije danas blokirala račune Zavoda Pazarić, zbog duga od 780 hilljada KM, jer se čeka odluka na žalbu koju je Zavod uložio na rješenje Poreske uprave. Aktuelna pitanja u Zavodu danas je trebala razmatrati Vlada FBiH. Tačka dnevnog reda je povučena iz rasprave, a sjednica je završena bez zvaničnih objašnjenja zašto nije bilo rasprave o imenovanju novog privremenog i nadzornog odbora.

Ključno pitanje je bilo da li će Vlada zauzeti stav o poreskom dugu Zavoda. Direktor ove ustanove pojašnjava od 780 hiljada duga, 200 hiljada već je uplaćeno, no nije provedeno kroz knjige.

Ministar mi je obećao, danas mi je rekao da je razgovarao sa direktorom Poreske uprave, mislim da je razgovarao i sa premijerom, ne mogu to da tvrdim, i gospođom ministarkom za finansije, gdje ta ministarstva i poreska uprava mogu donijeti odluku o brisanju duga Zavodu Pazarić“, kazao je Redžep Salić, aktuelni direktor Zavoda u Pazariću.

Iz Poreske uprave kratko poručuju: Nema blokade računa, doneseno je rješenje o obavezama na koje postoji pravo žalbe.

“S obzirom da rješenje o dodatno utvrđenim obavezama nije postalo konačno i izvršno – nije pokrenut postupak prinudne naplate”, saopćeno je.

Žalbu Poreskoj iz Zavoda Pazarić, predali su danas, ujedno su uputili zahtjev institucijama da im se otpiše poreski dug.

“I Vladi i Parlamentu i Ministarstvu finansija, i Poreskoj upravi, i Žalbu. Dakle četiri pisma”, dodaje Salić.

Iz Vlade, iako je zasjedala, danas bez objašnjenja zašto aktuelna pitanja u Zavodu Pazarić nisu razmatrana.

Kada bi sad mene pitali kao ministricu rada i socijalne skrbi, ja bih rekla dajte ljudi da izdvojimo sredstva iz Vlade FBiH, da uplatimo to. Ja sam danas ovdje ministrica finansija i moram reći. Za mene dug Pazarića je dug poreskog obveznika kao i svakog drugog“, kaže Jelka Miličević, ministar finansija FBiH.

A resorni ministar Vesko Drljača pred kamere nije želio. Nismo ga imali priliku pitati kada će biti imenovano novo rukovodstvo Zavoda Pazarić, ali ni kako zamišlja rješenje pitanja poreskog duga ove institucije.

Na mnoga pitanja čeka se odgovor, a na ona neka od njih trebala bi donijeti istraga Tužilaštva KS. Iz ove institucije kažu, još uvijek prikupljaju dokumentaciju i dokaze, a saslušavaju se i svjedoci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad