Kojović za N1: Tri razloga zbog kojih sam protiv imenovanja Tegeltije

Vijesti 29. nov 201918:01 > 18:13
N1

Lider Naše stranke Peđa Kojović je za N1 govorio o političkoj situaciji u BiH, posebno kada je riječ o izboru kandidata za mandatara Vijeća ministara BiH. U emisiji "Dan uživo" naveo je tri stavke zbog kojih smatra da Tegeltija nije trebao biti predložen kao kandidat za mandatara VM BiH.

Kojović je naveo tri razloga zbog čega je bio protiv imenovanja Zorana Tegeltije kao kandidata za mandatara VM BiH.

“Gospodin Tegeltija je pod punom krivičnom odgovornošću govorio neistinu, osuđen je pravosnažno zbog zloupotrebe položaja. On ima neku “robinhudovsku” priču o tome, kao radio je u agenciji pa nije dozvolio da se nastavi rad dok ne plate… Uostalom to je njegovo neko objašnjenje. Druga stvar je famozna nezainteresovanost za dokument (ANP ili Program reformi) gdje on u jednom trenutku kaže da ga ne interesuje uopšte šta piše u tom dokumentu. Treća stvar u kojoj nažalost malo pričamo vezano za njegov odnos prema PDV-u. Čovjek odbacuje bilo kakvu poresku reformu, a mi smo zemlja koja ima ogroman birokratski sistem. Mi smo bili ograničeni sa brojem pitanja, ovo je izašlo u njegovim odgovorima. Sve tri ove stavke su za mene bile eliminatorne. Prve dvije su trebale biti eliminatorne za sve članove Komisije”, kazao je Kojović.

Zašto je napisao NE ako je bio osuđivan?

“Dao je “robinhudovsko” objašnjenje, a onda nemate pravo ponovo pitati. Davanje lažnog iskaza je kršenje zakona, a moralno, mi na čelo države postavljamo čovjeka koji je osuđivan i laže o tome da je osuđivan”, kazao je i dodao:

“Mi se sada nalazimo u sljedećoj situaciji: Postoji dokument koji nije proglašem službeno kao državna tajna jer se sigurno ne radi o pravljenju atomske bombe kod kuće. Sada, ja kao parlamentarac ne znam o čemu se tačno radi, isto kao da gledamo fudbal a ne znamo zašto igrači trče. Ja bih razumio njegov stav, ali reći da je nezainteresovan je jedan neodgovoran pristup”.

Kada je riječ o Programu reformi, Kojović je kazao:

“Mediji i javnost diskutujemo o dokumentu koji nismo pročitali, a akteri koji su ga pravili se ne slažu šta u njemu piše. Naš jezik je bogat i vrlo je lako objasniti da li je ovo ANP ili nije ANP. Najduži ikada poslan ANP pred učlanjenje u NATO je poslala Crna Gora i imao je 57 stranica. Sve i da se usaglase oko ANP-a i usvoji moraće se redukovati”.

Zašto je Damir Marjanović napustio stranku?

“Žao mi je što je tako brzo donio odluku, zaista mi je žao. Nisam siguran da znam razloge, osim tih nekih. Sve je u nekoj alegoriji pa je teško vidjeti nešto konkretno. Nesumnjivo je da je Marjanović doprinijeo našem dobrom rezultatu na izborima. Ne bih se bavio kuloarima, sada će krenuti različite verzije priča. Kažem, žao mi je, nismo se sretali nakon toga. Očigledno je da je nezadovoljan duže vrijeme, mislio sam da će imenovanje u Predsjedništvo stranke to promijeniti”.

Uskoro video.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad