Košarac za N1: Čini mi se da neko želi da pravi linč na Zorana Tegeltiju

Vijesti 29. nov 201918:17 > 19:01
N1

Siguran sam da SNSD vodi odgovornu politiku na temelju Ustava i zakona i u skladu sa ranijim odlukama NSRS. ANP ne postoji, Program reformi BiH je novi dokument koji podrazumijeva partnerstvo i saradnju sa NATO-om, ali ne i članstvo - poručio je u programu N1 Staša Košarac, predsjedavajući Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara.

On je za N1 rekao i to da nije vodio dokument Programa reformi BiH, ali se na sastancima razgovaralo o njemu.

“To je pokazalo kapacitet da se o važnim pitanjima može razgovarati na demokratski način, uz prisustvo međunarodne zajednice. ANP po našem mišljenju ne postoji i ovo je novi dokument koji podrazumijeva partnestvo i saradnju sa NATO-om, ali ne prejudicira članstvo. Omogućava nam da se kroz procese omoguće razvoj i saradnja sa NATO-om, što mi nikada nismo osporavali”, rekao je.

Zašto je onda dokument Programa reformi u tajnosti?

“Postoje različiti pristupi dokumentu, prevođenje onoga što piše. Ono što se može znati jeste činjenica da je on obimno manji od ANP-a, ne sadrži sve što ANP sadrži i to su elementi o kojima postoji različito mišljenje i stajalište. Oni koji su opozicija u RS imaju pravo da izražavaju politički stav, mi smo rekli da nemamo problem, a da se o dokumentu raspravlja u NSRS”, pojasnio je.

Košarac je istakao da je siguran da SNSD vodi odgovornu politiku na temelju Ustava, zakona i odluka NSRS. O Programu reformi BiH će se moći razgovarati kada on bude objavljen u javnosti – dodao je.

Zašto se onda s tim dokumentom trguje i svako ga komentariše proteklih dana?

“Mi smo radili posao koji je u stavu sa Ustavom i zakonom, opozicija je ranjiva jer su svjedoci da će izaći iz vlasti u Sarajevu i to je lažna briga o interesima RS. Oni su propuštali sjednice NSRS”, rekao je.

Na pitanje zašto onda Savez za promjene nije dopustio da se ANP uvrsti na dnevni red Vijeća ministara?

“Upravo takva politika – zašto onda nisu dozvolili da bude na dnevnom redu, glasaju protiv i skine se ta tačka. Da im je ANP dat kao uvjet za konstituisanje vlasti – glasali bi za ANP”, kazao je Košarac.

Da li je bilo pritisaka od međunarodne zajednice za usvajanje dokumenta Programa reformi BiH?

“Uvažavamo međunarodnu zajednicu, ali na temelju dijaloga. Na nas se ne može vršiti pritisak”, poručio je Košarac.

Rekao je i to kako ima negativan stav prema NATO-u, jer su, kako je rekao – izvršili agresiju na Republiku Srpsku i Srbiju, te da on lično ne podržava NATO integracije iz tih razloga.

“Dok je ova struktura u RS – mi vodimo odgovornu politiku, slušamo šta građani i narod RS kažu. Nisu za NATO – ja nisam za NATO integracije. Imam negativne emocije prema tome što NATO radi. Imamo dosta posla, ANP nam je nametnut, NATO nam je nametnut”, poručio je u Danu uživo.

Dodao je i to kako Milorad Dodik ne pristaje na pritiske i ucjene – te da su to samo spekulacije.

Komentarisao je Košarac i imenovanje Zorana Tegletije, rekavši da ga zna dugo vremena, jer su zajedno se učlanili u Savez nezavisnih socijaldemokrata – te da predloženi mandatar radi odgovorno.

“Njegovo izlaganje je bilo osvrt na ono što će raditi kao predsjedavajući Savjeta ministara. Komisija je odradila svoj dio posla, potvrdila odluku o Tegeltiji. Dostavili smo informaciju Kolegiju, očekujem da bi se u srijedu mogla održati sjednica Savjeta ministara gdje bi se ušlo u postupak potvrđenja imenovanja Tegeltije i izbor radnih tijela”, naveo je.

Kazao je i to kako od prvog dana nakon izbora postoji dogovor da je Zoran Tegeltija prihvatljiv za SDA, HDZ i SNSD – te da je rekao da će poštovati Ustav i zakon.

“Međutim sada kada smo u fazi realizcije ovoga, čini mi se da neko želi da pravi linč na Zorana Tegeltiju”, izjavio je, ne želivši spekulirati o imenima – ko to želi.

Košarac je i potencijalni nasljednik Mirka Šarovića na mjestu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, a za N1 je rekao da nije opterećen time da bude novi ministar. Ministar treba da radi odgovorno, rekao je – kazavši i to da već dobija pisma iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa – jer ljudi pretpostavljaju da će on doći na čelo tog ministarstva.

Pogledajte snimak kompletnog videa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad