Borenović: Nekoliko pitanja za Tegeltiju

Vijesti 30. nov 201907:32 > 07:35
N1

"Umjesto što tvrdi da nije rekao ono što je rekao, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija bi trebao da kaže kada će i kako da vrati ustavne nadležnosti Republike Srpske na šta ga obavezuju zaključci Narodne skupštine Republike Srpske za koje je glasao zajedno sa SNSD-ovskom koalicijom", rekao je predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović.

“Nakon ovoga, Tegeltija treba da odgovori i na pitanje kada će da predloži novi Zakon o Ustavnom sudu BiH i Zakon o rehabilitaciji svih nezakonito smijenjenih lica iz RS koji su smijenjeni odlukom visokih predstavnika na šta ga takođe obavezuju zaključci parlamenta Republike Srpske za koje je glasao zajedno sa SNSD-ovskom koalicijom”, navodi Borenović.

Borenović je istakao da se pred Tegeltijom nalazi set zaključaka Narodne skupštine RS koji mora biti proveden u narednom periodu. U suprotnom, istakao je Borenović, svima će biti jasno da zaključci Narodne skupštine Republike Srpske i za Tegeltiju i za SNSD znače koliko i ljetnji pljusak.

“Zaključcima je je predviđeno izdvajanje RS iz PDV sistema BiH i otvaranje posebnog računa za PDV Republike Srpske. I za njih je Tegeltija glasao zajedno sa SNSD-ovskom koalicijom. Kada će i kako Tegeltija to da uradi? Kako će Tegeltija da provede Rezoluciju o zaštiti ustavnog poretka i vojne neutralnosti koja je izglasana u Narodnoj skupštini Republike Republike Srpske i to uz Tegeltijin glas? Evidentno je da je zaključaka mnogo, a očigledno je da će Tegeltijinih izgovora biti još više”, kazao je Borenović.

Tegeltija, dodao je Borenović, što prije mora da izađe pred građane RS i da im kaže da li će PDV biti povećan, kada i koliko.

“Tegeltija je svojevremeno garantovao za Javno preduzeće ‘Nikola Tesla’. Svi znamo šta se nakon toga desilo. Investicija je propala, sredstva su nestala, a Dragan Vučetić je pobjegao. Šta je Tegeltija uradio da se Vučetić privede pravdi? Da li će tako raditi i u Savjetu ministara? Pitanja je mnogo, a odgovora ni na vidiku”, zaključio je Borenović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad