Posebna sjednica NSRS ukoliko Dodik uputi zahtjev

Vijesti 30. nov 201914:03 > 14:05
Screenshot

Predsjednik Narodne skupštine entiteta Republika Srpska Nedeljko Čubrilović rekao je da nije dobio zahtjev za održavanje posebne sjednice NSRS o Programu reformi BiH, ali da će, ukoliko ga uputi član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, ona biti održana.

On ističe da nema smisla kvalifikovati Program reformi BiH kao jedan od najvažnijih dokumenata u posljednjih nekoliko godina, te dodaje da se treba okrenuti realnom poslu i sektoru i pustiti da profunkcioniše Savjet ministara.

Čubrilović je ocijenio da se “previše medijskog prostora poklanja problemu koji je dao neko rješenje”.

“Mi ovime završavamo izborni ciklus formirajući konačno sve nivoe vlasti u BiH. Pozitivnu ocjenu tog dokumenta dali su svi učesnici ovog procesa, od međunarodne zajednice, do ambasada, visokog predstavnika, a jedinu kritiku su dali oni koji ne vide sebe u budućem radu Savjetu ministara”, rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci.

Čubrilović navodi da BiH neće ući u NATO ni za 10, 20 godina čak i ukoliko bi sada krenula, a možda nikada neće ni ući.

“Ne vidim da su stavovi Republike Srpske bilo čime okrnjeni. Nemam razloga da ne vjerujem da je politika koju promoviše rukovodstvo RS ugrađena u ovaj dokument, jer je Dodik njen promoter”, rekao je Čubrilović.

On kaže da od novog Savjeta ministara očekuje da smiri ukupne političke prilike i da se otkoče investicije kako bi građani BiH osjetili benefite.

“Tamo ima dvije milijarde sredstva koje su pripremljene i čekaju odluke Savjeta ministara. Očekujem da njegov rad bude okrenut realnom sektoru, građanima i da narod osjeti da je dobio vlast i da je implementirana njihova želja sa prošlih izbora”, dodao je Čubrilović.

Na pitanje da li je potrebna provjera diploma, Čubrilović je rekao da institucionalno treba rješavati problem lažnih diploma kojih sigurno ima u BiH.

“Od Banjaluke prema Sarajeva ima više univerziteta nego ih je imala bivša Jugoslavija što je degradiranje obrazovanja i loša poruka mladima. Oko lažnih diploma niko ne bi trebalo da ima dilemu”, rekao je Čubrilović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad