Ugledni britanski listovi: Sarajevo je ponovo nezaobilazna destinacija

Vijesti 01. dec 201916:17 > 16:25
AFP

Dva ugledna britanska lista, ‘The Sunday Times’ and ‘Daily Mirror’, ovog su vikenda posvetili značajnu pažnju promociji glavnog bh. grada kao “najživljem” gradu na Balkanu te savršenim izborom za vikend putovanje.

Prvo izdanje popularnog sedmičnika ‘The Sunday Times’ u decembru objavilo je priču o Sarajevu kao nezaobilaznoj destinaciji koja se opet nalazi na mapi svjetskih skijališta.

“Zatvorite oči i zamislite Sarajevo. Šta vidite? Slika vjerovatno ne uključuje skijalište. Ali trebala bi, jer se ovaj grad koji je bio domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, vratio na kartu skijališta”, piše ‘The Sunday Times’.

Grad je povezan s Londonom direktnim letovima, a dnevna ski-karta košta samo 22 britanske funte, naglašava britanski list, podsjećajući da ista karta u francuskom Meribelu košta duplo više.

“Ako vas je ovo natjeralo da planirate ‘Ski vikend’, onda neka bude upravo tako”, savjetuje jedna od najčitanijih britanskih novina, dodavši da grad nudi mnogo više od ski-staza i snijega.

N1

Osvrnuvši se na bogatu historiju grada ali i na još svježe tragove iz prethodnog rata, vidljive u pukotinama na sarajevskim ulicama i mnogim zgradama, subotnje izdanje dnevnika ‘Daily Mirror’ promoviše Bosnu i Hercegovinu kao mjesto s “najnetaknutijom prirodom u Europi”.

N1

“Iako je broj posjetitelja značajno porastao proteklih godina, ovo je još uvijek jedna od posljednjih neiskorištenih destinacija za turiste”, piše britanski dnevnik, navodeći da britanske turiste od BiH dijeli samo let od dva i pol sata otkad je bh. kompanija ‘FlyBosnia’ uspostavila direktni let između Sarajeva i Londona.

Vožnja starim tramvajem kroz glavni grad, mjesto atentata na austrougarskog vojvodu Franza Ferdinanda, muzej ‘Tunel spasa’, i tradicionalna bosanska kuhinja samo su neke od preporuka novinara Andrewa Jamesona, kao i nezaobilazni Mostar na jugu zemlje, koji je dom čuvenom Starom mostu.

Priču o putovanju u BiH Jameson je zaključio mišlju o njenoj prijestolnici.

“Jednom kada zagrebete ispod površine ovog grada, shvatit ćete da ga rat ne definiše. Sarajevo je preživjelo”, zaključuje Jameson.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad