Da li je BiH pomogla Albaniji?

Vijesti 01. dec 201919:07 > 19:24
Tanjug/AP/Hektor Pustina

Dana 26. novembra u jutarnjim satima, Operativno - komunikacijski centar na osnovu Memoranduma iz 2013. o saradnji između dva ministarstva sigurnosti, u zaštiti od prirodnih i drugih katastrofa, Albaniji nudi pomoć. Timovi ili šta je neophodno. No, zvanično prema Albaniji niko ne kreće. Federalna uprava civilne zaštite u pripravnosti.

“Ne dobivamo nikakvu informaciju iz Albanije zbog čega jer bilo je važno da u ovim prvim minutama, satima stigne sva ona pomoć koja može naći preživjele, to je vrlo važno, zašto sada još od njih nema odgovor to još ne možemo tačno reći, mi smo ponudili nekih 50 do 70 ljudi sa svom tehničkom opremom, psima i sve to”, rekao je Fahrudin Solak, direktor FUCZ 27. novembra.

Šta se dogodilo s odgovorom Albanije, iz Ministarstva sigurnosti BiH ne govore. Ministar Mektić ne odgovara na poruke i pozive. Iz Operativno-komunikacijskog centra bez njegova odobrenja ne daju informacije. Pojedini uposlenici Ministarstva, u neformalnom razgovoru tvrde kako BiH i nema certificirane timove za spašavanje, što u Federalnoj upravi civilne zaštite odbacuju kao netačno. 28. novembra iz NATO komunikacijskog centra za odgovor na nesreće, a na osnovu zahtjeva Albanije za međunarodnu pomoć, i do institucija BiH stiže spisak potrepština. Evo šta između ostalog podrazumijeva:

– 2000 šatora za pet do deset osoba;
– 100 terenskih šatora (zimskih);
– 2000 paketa prve pomoći;
– 2000 vreća za spavanje;
– 5000 deka;
– 4000 kreveta za spavanje;
– 3000 mobilnih kreveta;

Plahte, jastuci, pumpe za pročišćavanje vode, ručne svjetiljke, mašine za rezanje betona, kacige, higijenski paketi, pojasevi za spaspavanje…

Da li je BiH odgovorila ili planira odgovoriti na ovaj poziv upomoć, i to je nepoznato. Za sve je neophodna reakcija Ministarstva sigurnosti.

“FUCZ je i ranije bila u Albaniji, tako što je prevozila humanitarne pomoći kada su velike poplave pogodile stanovništvo Albaniji tako da smo mi spremi ponuditi i takvu vrstu pomoći i tu smo opremljeni, imamo ljude koji mogu otići u Albaniju i potrebna vozila koja mogu prevesti tu humanitarnu pomoć”, kazala je Majda Kovač, portparolka FUCZ.

Od slanja tima za traženje nestalih Civilna zaštita je odustala, jer je u međuvremenu albanski premijer Edi Rama poručio kako to više nije neophodno na terenu. Vrijeme je za slanje novca. U tom kontekstu iz Operativno-komunikacijskog centra zatražili su od Vijeća ministara BiH da iz tekućih rezervi izdvoji 100 hiljada maraka. I dok se domaće institucije danima koordiniraju, Albanske vlasti zahvaljuju na pomoći svima drugima.

“Ponosni smo što smo prijatelji Hrvatske koja je među prvima ponudila pomoć. Srbija je već ovdje na terenu, predsjednik Vučić me je zvao i izrazio punu solidatnost. i već poslao spasilački tim, oni su tu”, rekao je Edi Rama, premijer Albanije tri dana nakon potresa.

Građani Bosne i Hercegovine nisu čekali odgovor institucija. Organizovali su se sami. Pomoć danima prikupljaju putem nevladinih humanitarnih organizacija. Jedna od njih je i Pomozi.ba.

“Novčana pomoć nam je stizala putem računa i broja 17013 i trenutno raspolažemo s nekih 60 hiljada maraka. Što se tiče robe imamo negdje oko 120 tona, tu su uglavnom neke higijenske potrepštine, hrana, dušeci, kreveti, lijekovi, posteljine. Mi očekujemo da će biti oko 10 kamiona pomoći. I trebali bi krenuti već iduće sedmice”, izjavila je Maja Arslanagić iz Pomozi.ba.

Da li Albanija nije željela pomoć bh. intitucija ili su pak institucije i ovoga puta zakazale, zbog dobro poznatog mehanizma međusobne nekoordinacije, odgovori su na kojima će javnost insistirati u narednim danima. Ako je u pitanju ovo drugo – može li onda BiH u situacijama prirodnih i drugih nesreća računati na pomoć zemalja regije?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad