Sistem e-Beba donio olakšice u regiji, u RS izazvao burne reakcije

Vijesti 01. dec 201920:48 > 21:44
N1

Upis tek rođene bebe i vađenje rodnog lista je komplikovana procedura, žale se roditelji.

“Jako je komplikovano, ja nisam išla, suprug je, ali se stalno žalio pošto je tri puta morao da ide. Papirologija je baš komplikovana, sa jednog mjesta na drugo i tako nekoliko puta”, rekla nam je Ljiljana Ljoveš iz Banjaluke.

“Bila je procedura, kao i inače kad je u pitanju papirologija, baš velika procedura.”
N1: Znate li koliko ste puta išli do cipsa, gradske uprave? “Jednom ili dva puta, jesam čekala na rodni list, bila je gužva i uvijek je gužva”, kazala je banjalučanka Sanja Radun.

Sistem “e-Beba” zaobilazi birkoratiju. U svakom porodilištu u Republici Srpskoj obučeni zdravstevni radnik unosiće podatke o tek rođenoj bebi. Roditeljima će elektronskom poštom stići obavještenja o izdatom izvodu iz matičke knjige rođenih, uvjerenju o državljanstvu, Obavijest iz evidencije prebivališta i o izdatoj i ovjerenoj zdravstvenoj knjižici.

“Ovaj projekat je neophodan za RS, a oni koji misle da je to preskupo, da je moglo biti jeftinije, to je stvar tendera, to je stvar predsjednika Vlade”, poručio je entitetski premijer Radovan Višković.

Opozicioni poslanik Draško Stanivuković tvrdi da je cijena izrade sistema 800.000 KM nerealna i da postoji preduzeće koje bi isti uradilo za 10 puta manje novca, no ne otkriva koje. Takođe, Stanivuković navodi da tender nije slučajno prošla kompanija Prointer. Nedavno je Milorad Dodik u Narodnoj skupštini potvrdio je da je njegov sin Igor saradnik u ovoj firmi.

“Kompanija Prointer ITSS je izabrana kao najpovoljniji ponuđač na javnoj nabavki koja je sprovedena po zakonu i koja je svakom poslovnom subjektu koji ispunjava uslove iz predmetne nabavke predstavljala priliku da se prijavi i predloži konkretno rješenje za izradu informacionog sistema ‘e-Beba’ uz mogućnost žalbe. U pitanju je izrada i implementacija potpuno novog elektronskog servisa po cijeni iz ponude od 683.760,68 KM bez PDV-a”, saopštenjo je iz firme Prointer.

U izradi tenderske dokumentacije su učestvovali predstavnici četiri ministarstva: za naučnotehnološki razvoj, zdravlja i socijalne zaštite, uprave i lokalne samouprave i unutrašnjih poslova, tvrdi resorni ministar. Te, navodi da je stigla smo je jedna ponuda, na osnovu koje je izabran implementator.

N1: Šta uključuje nabavka?

“Bekhend i frontend softverski inženjering, dizajn i izradu baze podataka, kriptografski štićenu bazu podataka između institucija koristeći evropsku platformu za interoperabilnost, EAF standard. Razvoj programskih interfejsa, obuku zaposlenih, uspostavljanje sistema obavještenja putem elektronske pošte i sms-a, arhiviranje štampe drugog primjerka koji će se dostavljati na adresu prebivališta, uključujući i zdravstvenu knjižicu novorođenčeta”, pojasnio je Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj RS.

Rajčević dalje navodi da nabavka podrazumjeva i rezervnu kopiju na udaljenoj lokaciji, licence, vlasništvo na izvornim kodom, kao i testiranje sistema na bezbjednosne propuste. Takođe, poredeći sa Srbijom kaže da je samo izrada web portala za pristup sistemu e-Beba koštao tu zemlju 45.000 evra, te da nema podatke koliko je koštao čitav sistem.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad