Kontrolori leta spremni za preuzimanje potpune kontrole bh. neba

Vijesti 02. dec 201917:01 > 17:16
N1

Bosna i Hercegovina, prvi put u historiji će kontrolisati letove iznad vlastitog neba. U noći sa četvrtog na peti decembar, preuzet će sve one poslove koje su više od decenije obavljale Srbija i Hrvatska. Do sada se iz BiH kontroliralo oko 200 letova dnevno, a taj broj uskoro će preći hiljadu aviona, koji lete iznad ove zemlje. Najvažniju ulogu igraju kontrolori leta, koji tvrde - spremni smo za novu eru kontrole letenja u BiH.

Kontrolori leta od petog decembra će imati pune ruke posla. Radni dani vjerovatno od četvrtka neće biti ovako mirni i tihi. Ali ipak, ne plaše se izazova.

“Naravno da je već spremno sve i mi jedva čekamo taj peti decembar s obzirom da smo posljednjih godina sve napravili i pripremali se, tako da je sve spremno, od ljudi, opreme, procedura, tako da sa sigurnošću mogu tvrditi da će petog decembra biti sve ok”, kazao je Adnan Gafić, BHANSA.

Sa ovog mjesta, se dnevno kontrolira stotine aviona, koji dođu ili samo prođu bosanskohercegovačkim nebom.

“Trenutno možemo vidjeti zračni prostor Bosne i Hercegovine i nekih desetak aviona koji se nalaze u zračnom prostoru Bosne i Hercegovine. Većina ovih aviona se nalaze na visinama iznad 32 hiljade i 500 stopa, te su sami u nadležnosti kontrole Hrvatske i Srbije”, kazao je Edin Bečić, kontrolor leta.

I bit će u toj nadležnosti još kratko. Hrvatska i Srbija upravljaju letovima iznad Bosne i Hercegovine od kraja devedesetih godina. Vlastito nebo, smatraju stručnjaci moglo se i ranije preuzeti.

“Problem je što na adekvatnim mjestima sjede neadekvatni ljudi, nisu stručnjaci vodili proces, to je glavni problem, kao i u svim drugim oblastima”, tvrdi Omer Kulić, aviostručnjak i pilot.

Prostorije poput ove u filmovima često vidimo samo u situacijama u kojima avion pada, a kontrolori leta ga panično moraju spasiti sa kopna. Situacija u stvarnosti, daleko od filmske.

“Ima tu i napetosti i stresa i ubrzanog razmišljanja i galame i svega, međutim, ne onako kao na filmovima”, pojasnio je Bečić.

Trenutno bh. kontrolori prate oko 200 aviona dnevno. Taj broj postaje prošlost. Tokom zime, će porasti na 800, a za vrijeme ljetne sezone, iznad Bosne i Hercegovine će letjeti i do 1.200 aviona. Više posla traži i više ljudi.

Što se tiče novih kontrolora, oni su već stigli. Završili su sve preobuke, licencirani su sa svim evropskim standardima, miks starih i novih, odnosno mladosti i iskustva će biti prisutan”, kazao je Gafić.

Inače, od 2014. godine, Bosna i Hercegovina je kontrolirala samo one avione koji lete ispod 10.000 metara ili u prosjeku tek 20 posto ukupnih letova. Većina je godinama kontrolirana iz susjednih zemalja.

Od petog decembra, Srbija i Hrvatska neće kontrolisati ovo nebo. Sitno se broji od vlastitog preuzimanja bosanskohercegovačkog neba. Ovaj događaj je od historijske važnosti, jer se na ovo čekalo skoro 27 godina.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad