Loši rezultati na PISA testovima: Svaki drugi učenik u BiH funkcionalno nepismen

Vijesti 03. dec 201911:14 > 11:31
N1

Žaneta Džumhur, PISA državni koordinator, predstavila je rezultate 15-godišnjih učenika iz Bosne i Hercegovine koji su učestovali u istraživanjima PISA 2018. Ovo je prvi put da naša zemlja učestvuje u ovom istraživanju.

U fokusu ovogodišnjeg istraživanja bila je čitalačka pismenost i u BiH je rađeno na uzorku od 6.480 učenika, ravnomjerno raspoređenih na dječake i na djevojčice, na 213 osnovnih i srednjih škola u kojima je testirano 46 učenika koji odgovaraju PISA godištu, odnosno učenici koji su rođeni od 1.1. 2002. godine, što uključuje razrede od sedmog do desetog, odnosno prvog razreda srednje škole.

“Zadovoljene su sve varijable i broj škola je reprezentativan”, istakla je Džumhur te opisala testiranje.

“Učenici su radili na kompjuterima dvosatni test iz čitanja, matematike i prirodnih nauka i nakon toga su popunjavali upitnik za koji je trebalo oko 30 minuta. Upitnik su ispunjavali i učenici i direktor škole. Za učenike koji su u blagim teškoćama postoji tzv. jednosatno testiranje i ti učenici su takođe popunjavali upitnik ali su trajali manje nego regularni”, navela je.

Kazala je i da nijedna škola nije odbila učešće i da je učestvovalo 82 posto učenika koji pohađaju prvi razred srednje škole.

“Učenička postignuća u PISA 2018. u BiH pokazuje da je prosječno postignuće u matematici 406 bodova, u čitanju 403, a u nauci 398 bodova, što je ispod OECD prosjeka. Iz prirodnih nauka je najlošije postignuće. Rekli bismo da se radi o tri godine školovanju razlike, i ako to predstavimo u razumljivijem obliku, u OECD zemljama radi se o 15-godišnjacima a u našoj zemlji bi to bili učenici koji su 12-godišnjaci i koji pohađaju sedmi razred osnovne škole”, izniejla je podatke Džumhur.

Istakla je da je BiH pratio rezultat iz referentnih zemalja, odnosno zemalja iz okruženja, jer imaju sličnu obrazovnu prošlost, te da su uzete i Slovenija i Austrija te da BiH ima lošija postignuća u odnosu na referentne zemlje iz sve tri oblasti.

“Za sve učenike koji ne postižu minimalni nivo kaže se da imaju funkcionalnu nepismenost. Minimalni nivo što je funkcionalna pismenost ne dostiže 58 posto učenika u matematici, 54 u čitanju i 57 u prirodnim naukama. Nivo nepismenosti je viši nego u OECD zemljama, što znači da je svaki drugi učenik u BiH funkcionalno nepismen. U matematici je to najizraženije”, kazala je te dodala da BiH ima najlošiji rezultat kad je riječ o prirodnim naukama, odnosno ispod granice pismenosti.

Potcrtala je da su ovakvi rezultati testiranja bh. učenika za neke očekivani a za neke šokantni, ali da kako god da ih doživjeli, jasno je da je potrebno poduzeti značajne korake kako bi se obrazovanje poboljšalo te je uz rezultate poslato i rješenje u vidu preporuka kako to poboljšati.

PISA testiranje sprovodi se u cijelom svijetu na svake tri godine.

PISA testiranje je, inače, program Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). PISA istraživanje ocjenjuje efikasnost obrazovnih sistema.

Testiranje ispituje znanje i vještine učenika koji imaju 15 godina. Provjeravaju se tri oblasti – čitalačka pismenost, matematika i finansijska pismenost, a u svakom ispitivanju jedna oblast se određuje kao “dominantna” i temeljnije se provjerava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad