Salkić o obilježavanju 9. januara: Potrebna intervencija visokog predstavnika

Vijesti 03. dec 201911:25 > 11:31
Fena

Nastavak obilježavanja 9. januara kao dana bh. entiteta Republika Srpska predstavlja direktno suprostavljanje odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, upozorio je danas entitetski potpredsjednik Ramiz Salkić.

Ukazao je da suprotstavljanje odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine predstavlja direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma predstavlja direktno ugrožavanje mira i dostignutih vrijednosti implementiranog mira. Ove aktivnosti povlače za sobom direktnu potrebu intervencije visokog predstavnika, koji je zadužen za praćnje provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekao je Salkić.

Mi kao društvo, dodao je Salkić, trebamo tražiti različite načine suprotstavljanja širenju mita o 9. januaru kao danu nastanka ovog entiteta, “što on sigurno i nije”.

“Mi trebamo tražiti puteve i modalitete upoznavanja javnosti s onim što je proizveo taj 9. januar 1992. godine”, rekao je Salkić.

Istakao je da “Posljedice proglašavanja Republike srpskog naroda u Bosni i Hercegovini od 9. januara 1992. treba analizirati sa različitih aspekata u budućnosti, te ukazivati na iste novim generacijama u Bosni i Hercegovini i u svijetu.”

Ustavni sud Bosne i Hercegovine 29. marta je proglasio neustavnom odredbu o 9. januaru kao danu RS, ali je predsjednica RS Željka Cvijanović predsjedavala jučer prvom sjednicom, kako je saopćeno, Organizacionog odbora za proslavu dana RS 2020. godine.

“Članovi Odbora utvrdili su da će centralni događaji povodom proslave Dana Republike, kao i prethodnih godina, biti svečani defile na Trgu Krajine i svečana akademija u Sportskoj dvorani Borik”, saopćeno je nakon sjednice.

Predstavnici Bošnjaka u organima vlasti entiteta RS izražavali su i ranijih godina negodovanje zbog činjenice da je nastavljeno s obilježavanjem neustavnog i diskriminirajućeg 9. januara kao dana RS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad