Sarajevska policija, prvi helikopter i stranačke reakcije

Vijesti 03. dec 201917:50 > 19:06
N1

MUP Kantona Sarajevo, saopštio je kako će krenuti u nabavku višenamjenskog helikoptera za operativne poslove MUP-a, kao i za civilne potrebe. Resorni ministar Admir Katica poručio je da on ima samo menadžersku ulogu i da o svemu odlučuje kantonalna Vlada. Struka kaže da je ovo skup i dugoročan projekat. Iz Saveza za bolju budućnost ovu investiciju nazivaju kriminalnom. I kantonalna opozicija sličnog je stava.

Formiranje helikopterske jedinice MUP-a KS koštaće budžetske korisnike više od 27 miliona i 400 hiljada maraka. Višenamjesnka letjelica biće korištena za izmđeu ostalog slučajeva elementarnih nepogoda, transport povrijeđenih i bolesnih, te pripadnika specijalne jedinice.

“Sa našeg policijskog aspekta, sigurnosnog aspekta, dva bi bila malo, pa ne bi, evo dva bi bila dovoljno. Nabavka višenamjenskog helikoptera to je politička odluka. Da li mi možemo ovo priuštiti pravi odgovor će dati Skupština Kantona Sarajevo”, kazao je Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova KS 

Milion i tri stotine hiljada marake biće potrošeno za dvogodišnje školovanje četiri pilota. Za mjesečnu platu jednog pilota trebalo bi biti izdvojeno 5.000 maraka.

BiH nema dovoljno pilota. Dok jedni odlaze u penziju drugi napuštaju BiH tražeći posao negdje drugo, poručuju stručnjaci. I zbog toga je nužno školovanje novih kadrova u ovom projektu.

Do 1992. godine Republika BiH je imala helikoptere kroz Izvršno Vijeće i gradski i republički MUP. Danas FUP ima 40 godina star helikopter dok Vlada Republike Srpske ima tri letjelice. Zemlje regiona također imaju od jednog do 4 policijska helikoptera. Augusta, Bell, Eurokopter, MI-35 ili Sikorski modeli su helikoptera od kojih će se za jedan morati odlučiti.

“Sve letjelice na planeti Zemlji, znači svaka država, kupuje letjelice putem kreditnih sredstava. Niko za keš ne kupuje letjelicu. I ova će biti tako. Rekao sam vi i vaše ministarstvo Kantona će naći poslovnu banku, obavićete razgovore da platite kredit da platite ovo i kamate ne smije preći jedan posto, tako je svuda u svijetu i to je kredit na 10 godina i nikakve pare”, kazao je Omer Kulić, avio stručnjak i pilot.

S druge strane Savez za bolju budućnost odbacuje navode šestorke da su bili za odluku kako navode kriminalne kupovine helikoptera.

“Ministar Katica treba znati da iza nabavke nema šestorke, jer SBB odbija da participira u neodgovornom trošenju enormnih novčanih sredstava građana koja se moraju utrošiti na mnogo važnijim stavkama od helikoptera kojim bi se vozili neostvareni ministri ili politički čelnici”, stoji u saopćenju SBB-a.

Oglasio se i sarajevski kantonalni odbor SDA optuživši šestorku a prvenstveno kadrove Naroda i Pravde

“Mediji su već ranije objavili da je cijena navedenog helikoptera (marke Bell 412) na tržištu mnogo manja od 27,4 miliona KM koliko je Katica zagrabio iz Budžeta KS. Od najveće je važnosti sada upratiti kakve veze sa protokom ovog novca imaju kadrovi Naroda i pravde”, kazali su iz SDA.

Sada se očekuje javni poziv za prijem školovanja pilota a nakon toga i javni međunarodni poziv za kupovinu helikoptera koji mora imati dva motora, koji bi mogao sletjeti na sve planine u BiH sa teretom i posadom od 10 ljudi, ali i mogućnost da leti bez spoljnje vidiljivosti po noći, magli i kroz oblake.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad