Uoči povratka bh. državljana iz Sirije: Ko dolazi i imaju li putne isprave?

Vijesti 03. dec 201918:19 > 18:31
N1

Brojem i datumom povratka skupine bh. državljana iz Sirije i danas se licitira. Na odluku Predsjedništva BiH da se osigura siguran povratak 24 osobe – žena i djece, ministar sigurnosti ubrzo je odgovorio informacijom da će u subotu u Sarajevo stići i nekoliko osoba i to kako je rekao ne samo žena i djece već moguće i nekoliko muškaraca, boraca ISIL-a.

Zaključak o sigurnom povratku iz sirijskih kampova u BiH – žena i njihove djece, kao i djece bez roditeljskog staranja – iz državnog Predsjedništva nisu dodatno obrazlagali. Ministar bezbjednosti BiH zatečen je odlukom. Ima informaciju da će u Sarajevo tokom vikenda stići i više od 24 osobe.

“Nama dolaze osobe bez putnih isprava. Kako sada kada tu izađe 30-40 osoba, a nema putnih isprava – kako da provjeravamo identitet. Mi sada pripremamo do subote nešto što se može pripremiti”, kazao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH.

Ministar Mektić govorio je i o mogućnosti povratka devet državljana BiH, boraca takozvane Islamske države, koji je ranije odgođen.

“Raspolažem nekom informacijom da je moguće, ne mogu vam to garantovati. Ta grupa ima poseban status. To su osobe za kojima je prije toga raspisana centralna međunarodna potjernica i biće predati Tužilaštvu BiH. Aktiviraće se pritvor”, dodao je.

Nemam informaciju da li je moja sestra među 24 osobe čiji se povratak najavljuje, za N1 kaže Alema Dolamić. Njena sestra sa troje djece u sirijskom kampu Roj boravi više od dvije godine.

“Iskreno se nadam da je moja sestra među ovim ženama. Ako stvarno jeste u ovoj grupi, onda samo mogu reći da jedva čekam da je ugledam, da zagrlim nju i njenu djecu”, kazala je.

Alema je prva žena koja je javno progovorila o teškim uslovima u kojima boravi nekoliko žena sa djecom u sirijskim kampovima. Mjesecima se obraćala nadležnima.

“Niko neće da priča o imenima. Nemam spisak, ali se nadam da će se desiti ovo što se najavljuje u medijima. Vjerujte da svaka porodica koja ima nekoga u Siriji – užasno pati. Mi smo i dalje na raspolaganju vlastima BiH za bilo šta, kao što smo i do sada bili”, istakla je.

A da li je država spremna za povratke iz Sirije?

“Amortizirati u zemlji od tri i po miliona stanovnika 24 osobe od kojih su većinom žene i djeca, ne bi trebao biti posebno veliki problem. To ne bi trebao zadatak samo za državu i za agencije za provedbu zakona. To će biti zadatak i za lokalne zajednice gdje će se svi ti ljudi vratiti, to će biti izazov za socijalne službe, za centre za mentalno zdravlje, za organizacije građanskog društva”, kazao je Vlado Azinović, stručnjak za pitanja terorizma.

Iz Ministarstva spoljnih poslova BiH saopštili su da će poštovati odluku državnog Predsjedništva kojom su, uz ministarstva bezbjednosti i civilnih poslova, zaduženi da osiguraju zaštitu prava državljana BiH koji borave u Siriji i Iraku. Obaveza ministarstva civilnih poslova je da pruža pomoć nadležnima pri utvrđivanju identiteta i državljanstva državljana BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad