Žurnal: Hrvatska policija kidnapovala nigerijske studente i prebacila ih u BiH

Vijesti 03. dec 201920:43 > 21:21
Adi Kebo/zurnal.info

Portal Žurnal objavio je danas priču o nigerijskim studentima navodeći da ih je hrvatska policija uhapsila, a potom odvezla do granice s Bosnom i Hercegovinom koju su, potom, pod prijetnjom oružjem - ilegalno prešli.

Kako javlja Žurnal, osamnaestogodišnji student Abia Uchenna Alexandro iz Nigerije doputovao je 12. novembra ove godine u Hrvatsku da bi učestvovao na petom Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu u Puli. Predstavljao je Federalni univerzitet tehnologija Owerri na takmičenju iz stonog tenisa. Nakon završetka takmičenja, zajedno sa jos četiri kolege, vratio se u Zagreb odakle je trebao 18. novembra letjeti za Istanbul.

Nakon dolaska u Zagreb, sa kolegom Eboh Kenneth Chinedu, smjestio se u hostel i izašao u šetnju gradom.

”Na ulasku u tramvaj zaustavila nas je policija. Odvezli su nas u policijsku stanicu. Pokušali smo im objasniti ko smo i da su nam dokumenti u hostelu. Nisu obraćali pažnju na ono što govorimo”, ispričao je za Žurnal Eboh Kenneth Chinedu.

Nigerijski studenti u razgovoru s novinarkom Žurnala navode da su kombijem prevezeni na nepoznato mjesto rekavši im da će pucati ako ne nastave put.

Iz Zagreba u Bihać

U razgovoru za Žurnal nigerijski studenti kazu da su bili preplašeni i da nisu znali šta da rade. Migranti, koje je Hrvatska policija zajedno s njima natjerala da kroz šumu pređu na teritoriju BiH, su ih odveli u kamp u Velikoj Kladuši.

Od tada su Abia Uchenna Alexandro i Eboha Kenneth Chinedu smješteni u kampu Miral u Velikoj Kladuši.

Kampom Miral upravlja Međunarodna organizacija za migracije IOM. Za Žurnal su samo kratko rekli da su o slučaju nigerijskih studenata, nakon što su dobili potvrdu od organizatora takmičenja da su oni stvarno studenti sa uredno izdatim vizama, obavijestili organizaciju Vaša prava iz Sarajeva koja će preuzeti njihov slučaj.

Iz ove organizacije nisu odgovarali na pozive iz redakcije Žurnala.

Iz Međusveučilišnog sportskog komiteta, organizatora svjetskog prvenstva u Puli, tvrde da su obaviješteni o slučaju. U razgovoru za Žurnal predstavnik Komiteta Alberto Tanghetti kaže da je bilo ukupno pet učesnika iz Nigerije, četiri studenta i profesor, te da su svi imali uredne vize.

”Ta dva studenta su bila na takmičenju, imali su hrvatsku vizu, povratne avionske karte iz Zagreba za Istanbul i iz Istanbula za Lagos. Znači, imali su vizu da dođu na takmičenje, imali su povratne karte… Na takmičenju ih je snimala hrvatska televizija. U nedjelju 17. 11 putovali su u Zagreb jer su u ponedjeljak imali let za istanbul. Sedam dana kasnije primio sam poziv iz kampa da se kod njih nalaze dvojica studenata iz Nigerije koje je hrvatska policija odvela u BiH. Ne razumijem kako se to desilo jer je policija u Puli bila obaviještena da su tu’‘, dodaje Thanghetti.

MUP: Provjera traje

Iz ove organizacije kazu da ce nazvati Univerzitet u Puli, obavijestiti MUP Hrvatske i vidjeti kako mogu pomoći studentima.

Iz hrvatskog MUP-a poručuju da provjeravaju slučaj, no dosad su, kažu, utvrdili da 17. studenog nisu imali takvih postupanja.

Provjerama na terenu utvrdili smo da su se obojica Nigerijaca 18. studenog odjavili iz hostela i uzeli sve svoje stvari. Provjera svih ostalih navoda još traje”, stoji u odgovoru policije.

Na upit je odgovorilo i Sveučilište u Puli.

“Informaciju smo dobili od strane glavnog organizatora prije tri sata te radimo sve što je u našoj mogućnosti da navedenim studentima pomognemo”, stoji u kratkom odgovoru s pulskog sveučilišta.

Kako javlja Index.hr, u međuvremenu je portal Total Croatia News objavio da su imena dvojice studenata – Kenneth Eboh i Uchenna Abia – navedena na službenim stranicama Svjetskog međusveučilišnog prvenstva na rasporedu natjecanja u stolnom tenisu, baš kao što oni i sami tvrde.

Index.hr

Takmičenja u stonom tenisu su se održavala od 14. do 16. novembra, što se također uklapa u ono što su studenti ispričali novinarima.

Podsjećamo, posljednjih mjeseci brojni bosanskohercegovački zvaničnici tvrde da hrvatska policija zlostavlja migrante i vraća ih preko granice u susjednu Bosnu i Hercegovinu. Hrvatska policija takve navode u nekoliko puta je demantovala.

O ovom slučaju danas su izvještavali brojni hrvatski mediji. Detaljnije u narednim danima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad