Alibabić: Prekršeno niz propisa, iz Zagreba, iz policijske stanice vraćeni u BiH

Vijesti 04. dec 201911:22 > 11:34
Naša stranka

Dvojicu nigerijskih studenata hrvatska policija nelegalno je, pod prisilom, iz Hrvatske protjerala u BiH zbog pogrešne procjene da se radi o migrantima. Tim povodom reagovala je Vildana Alibabić, zastupnica Naše stranke u Unsko-sanskom kantonu kazavši da je ovaj slučaj primjer kako Hrvatska krši cijeli niz propisa.

„Od početka migrantske krize, mi u Krajini, i građani i političari i policajci i sami migranti, upozoravamo na ponašanje hrvatskih policajaca koji prisilno vraćaju migrante s teritorija Republike Hrvatske na teritorij BiH. Taj se problem uvijek nastojao negirati ili barem relativizirati, umanjiti mu se značaj. Sad, kad su se u Velikoj Kladuši, zajedno s migrantima, našla dvojica državljana Nigerije, koji su u Hrvatskoj bili kao studenti, službeno, jasno je da hrvatska policija krši cijeli niz i svojih i bosanskohercegovačkih i međunarodnih propisa. Od ljudskih prava do nepovredivosti granica. S migrantima je to bilo teže dokazati, zbog specifičnosti njihove situacije, teškog utvrđivanja identiteta, nezainteresiranosti njihovih država za njih samih, nepostojanja policijskih zapisnika o njihovom tretmanu i sl. Ovdje imamo ljude koji su legalno ušli u Hrvatsku, a nelegalno deportovani iz nje. I to su dovedeni iz Zagreba, iz policijske stanice, a ne, kao što je najčešće slučaj, vraćeni u BiH neposredno nakon prelaska granice”, rekla je Alibabić.

Kazala je kako nepovredivost bh. granice Republika Hrvatska dovodi u pitanje “stvarajući od BiH logor za migrante”.

“Vojska mora izaći na granice. U suprotnom, bojimo se da, kao u Sloveniji, na granici ne dobijemo paravojne formacije. Očekujemo i pritisak EU na Hrvatsku koja je njena članica da prestane s ovakvim tretiranjem migranata, ali i BiH. Očekujemo i razmatranje mogućnosti tužbe BiH protiv Hrvatske zbog konstantnog povređivanja naših granica”, kazala je.

Zastupnica NS u USK Alibabić naglasila je potrebu spriječavanja ulaska migranata u BiH i njihovog nasilnog prebacivanja preko granice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad