U Richmond Park Schools šokirani hapšenjem direktora Fatiha Keskina

Vijesti 04. dec 201911:36 > 12:00
Fatih Keskin

Direktor škole "Richmond Park Schools" Fatih Keskin koji tu funkciju obavlja od 2014. godine pozvan je u ponedjeljak (2. decembar) telefonom da se sljedećeg dana javi u MUP Unsko-sanskog Kantona što je on i učinio. Nakon razgovora kojeg je obavio u službenim prostorijama Ministarstva iz nama nepoznatih razloga član našeg nastavog tima, direktor, muž i otac dvoje djece službenim vozilom u pratnji službenih lica odveden je u nepoznatom pravcu, saopćeno je iz ove škole.

Kako navode iz Richmond Park Schools, Keskinu nije omogućeno da se javi advokatu. Kada se sljedeći put javio rekao je da se nalazi u Imigracionom centru u Lukavici.

“Apelujemo na sve organe vlasti da stanu u zaštitu vladavine prava, da zaštite u ovom slučaju naše legalne i legitimne istitucije, njihove uposlenike i nadasve naše učenike i njihove roditelje. Članovi našeg kolektiva su zgroženi i jednostavno ne znamo kako danas djeci da objasnimo šta se zapravo desilo tokom jučerašnjeg dana kada se odgovorna osoba koja godinama odgovorno i savjesno predstavlja našu školu u Bihaću iz svoje učionice u roku od nekoliko sati našla u kampu u Lukavici. Ovo je slučaj bez presedana za jednu školu”, navodi zamjenik direktora Richmond Park Collegea u Bihaću Nermin Efendić.

Poručuju da, sada kada je biti prosvjetni radnik izazovnije nego ikada i kada su Bihać i Kanton suočeni sa teškim ljudskih dramama koje se odvijaju pred njihovim očima kolektiv je uspijevao i uspijeva podići ljestvicu kvaliteta obrazovanja u Kantonu i pripremiti buduće generacije za izazove koji su pred njima.

“Stoga ovakav tretman od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona i Terenskog ureda Bihać Službe za poslove sa strancima koji su se oglušili o naše pozive da nam objasne o čemu se radi smatramo neprihvatljivim i poniženjem za naše učenike i njihove roditelje, za naš kolektiv i naravno porodicu našeg profesora i direktora Fatiha Keskina”, poručuje Efendić te dodaje da od predstavnika države očekuju zaštitu.

Policija USK-a još uvijek se nije oglasila u vezi sa ovim slučajem, ali je advokat Nedim Ademović, koji zastupa neke osobe čije izručenje iz BiH je tražila Turska, potvrdio je da je Keskin uhapšen.

Istakao je da je uhapšeni Keskin više od 20 godina s porodicom živio u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad