Džaferović u Ljubljani: Najbitnija inicijativa potekla sa ovog sastanka

Vijesti 04. dec 201912:55 > 12:58
N1

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine sastalo se danas u Ljubljani sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom. Šefik Džaferović jedan od članova Predsjedništva obratio se javnosti naglasivši jednu od tema o kojoj su razgovarali - evropske integracije BiH.

“Za mene je najbitnije pitanje inicijativa koja je potekla sa ovog sastanka, a ići će ka novoj Evropskoj komisiji to da se odmah na početku rada pitanje članstva zemalja Zapadnog Balkana u EU stavi u fokus Evropske komisije kako bi se mogući negativni efekti posljednje odluke Evropskog vijeća, vezano za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, neutralizirali. Nas je ta odluka sve na Zapadnom Balkanu razočarala, ali nije obeshrabrila”, rekao je Džaferović te dodao:

“Njemačka i britanska inicijativa je ubrzala proces evorointegracija Bosne i Hercegovine. Nama treba takav pristup i prijatelj koji će nam pomoći u tome, a Slovenija je veliki prijatelj.”

Na sastanku razgovarali su i o političko ekonomskim odnosima BiH i Slovenije.

Komentarisao je i odluku Predsjedništva BiH o povratku u zemlju bh. državljana sa stranih ratišta, odnosno komentarisao je zamjerku ministra bezbjednosti Dragana Mektića na preuranjenoj odluci.

“Predsjednitvo BiH je reagiralo na ovo pitanje u saradnji sa našim partnerima u borbi protiv terorizma i donijelo je zaključak kojim je naložilo institucijama BiH da rade svoj posao i to je sve što je uradilo Predsjedništvo BiH. Dakle, institucije BiH su dužne da rade ove stvari operativno, to nije bilo činjeno i zato je Predsjedništvo u saradnji sa partnerima donijelo zaključak”, rekao je on.

Naglasio je i kako je situacija sa povratnicima pod kontrolom jer bh. agencije sve prate.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad