Zvizdić: Tretiranje u skladu sa zakonom koji kažnjava odlazak na strana ratišta

Vijesti 04. dec 201913:44 > 13:52
SDA

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić izjavio je danas u Sarajevu da je BiH spremna za povratak prve grupe državljana BiH sa stranih ratišta. Nakon sjednica Kolegija i proširenog Kolegija PD obratio se javnosti izrazivši očekivanje da će do kraja ove godine biti imenovano kompletno Vijeće ministara BiH.

Zvizdić je očekuje da će sutra biti potvrđeno imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

“Poslije toga očekujemo da će procesi ići u skladu s predviđenim procedurama dostave imena za ministre, zamjenike ministara, procedure provjere koje će provesti Centralna izborna komisija BiH i SIPA, tako da do kraja ove godine očekujemo da ćemo biti u prilici da imenujemo kompletno Vijeće ministara BiH”, istaknuo je Zvizdić.

Navodeći da je prva grupa, koja bi trebalo da stigne u subotu, 7. decembra, dominantno sastavljena od žena i djece, uglavnom maloljetne, Zvizdić je podsjetio na obavezu BiH, kao i drugih zemalja, da preuzme svoje državljane.

“Imamo predviđene objekte za smještaj žena i djece, a što se tiče muškaraca oni će biti tretirani u skladu sa važećim zakonom koji zabranjuje ili kažnjava odlazak na strana ratišta i učešće u stranim vojnim formacijama”, naglasio je Zvizdić.

On smatra da najozbiljniji zadatak slijedi nakon povratka državljana BiH sa stranih ratišta, a to su deradikalizacija i socijalizacija.

Zvizdić je precizirao da će žene i djeca biti smješteni u Delijašima kod Sarajeva, gdje se nalazi azilantski centar.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da BiH večeras preuzima kompletnu kontrolu nad letovima iznad svoje teritorije.

“Riječ je o letovima iznad 10.000 metara”, rekao je Zvizdić i dodao da se zbog geografskog položaja BiH radi o velikom broju takvih letova.

Prema njegovim riječima, BiH je u potpunosti ispunila međunarodne standarde i uspjela obrazovati veliki broj kontrolora letova koji će profesionalno preuzeti ovaj posao.

Preuzimanje kontrole neba, zaključio je Zvizdić, biće osim u statusnom smislu, finansijski vrlo korisno za BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad