Ćulum: Nisu nam saopštena imena povratnika iz Sirije, a to je zahtjev MUP-a RS

Vijesti 04. dec 201916:47 > 16:49
Anadolija

Direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum izjavio je da na današnjoj sjednici Udarne grupe za borbu protiv terorizma i jačanja sposobnosti za borbu protiv terorizma, a kojoj je prisustvovao predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, nisu saopštena imena povratnika iz Sirije u Bosnu i Hercegovinu.

“Uopšte nije bilo govora o imenima lica koja treba da dođu u Bosnu i Hercegovinu. U ovom trenutku bezbjednosne agencije raspolažu samo informacijom da treba da dođu 24 osobe, a u pitanju su žene i djeca”, naglasio je Ćulum.

On je rekao da je Udarnoj grupi od ranije poznat stav entitetskog MUP-a – da traže da se saopšti identitet osoba koja treba da se vrate u državu, da se provjere njihovi identiteti i da se utvrdi da li su državljani BiH.

Ćulum je istakao da sve te osobe koja se vraćaju moraju prvo da se provjere kod bezbjednosnih agencija, da se vidi kakva postoje saznanja o njima.

“Ona lica za koja se utvrdi da nisu državljani Bosne i Hercegovine, neće biti primljena u Bosnu i Hercegovinu. Lica za koja budu postajali osnovi sumnje da su učestvovala na ratištima u određenim grupacijama ili terorističkim organizacijama, kao i lica za koja postoje osnovi sumnje da su počinila krivična djela biće procesuirana”, naglasio je Ćulum.

Direktor Policije Republike Srpske je istakao da za sve druge osobe koje su radikalizovane u Siriji ili su bile pripadnici određenih grupacija, bez obzira da li je riječ o ženama ili djeci, treba da idu u proces resocijalizacije.

Kada je riječ o djeci i njihovom državljanstvu, Ćulum je pojasnio da postoji posebna zakonska procedura.

“Ako djeca ostvaraju pravo na državljanstvo na osnovu roditelja onda će ići u proces za prijem u državljanstvo”, rekao je Ćulum.

On je naveo da one osobe koje su izgubile državljanstvo Bosne i Hercegovine, odnosno koje su se odrekle državljanstva ne treba vraćati u BiH.

Ćulum je rekao da je na sjednici Udarne grupe, koja je odražan u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u Sarajevu, rečeno da nije definitivno da će ova grupa osoba doći u subotu u BiH, te da postoji mogućnost da dođu nekoliko dana kasnije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad