Inzko: Neke od informacija koje smo dobili su bile šokantne

Vijesti 04. dec 201916:48 > 16:54
N1

U Sarajevu je održan dvodnevni sastanak ambasadora zemalja članica Vijeća za provedbu mira (PIC), a medijima se obratio Visoki predstavnik u BiH, Valentin Inzko.

Inzko je kazao da su prvi dan održana dva sastanka.

“Prvi dan smo održali dva tematska sastanka: prvi je bio posvećen situaciji na lokalnom nivou, koja često bude zanemarena zbog većih i krupnijih događaja. odlučili smo pozvati lokalne čelnike na sastanke jer su oni ti koji žive i rade u svojim izbornim jedinicama. Razgovarali smo i sa načelnicima nekoliko gradova i općina”, kazao je Inzko i istakao:

“Još više smo uvjereni da lokalna samouprava može biti vodeća snaga napretka koja može pokrenuti promjene na višim nivoima vlasti. Isto tako, međuvjerski primjeri saradnje, činjenica da je Bošnjak u Tešnju obnovio crkvu, kao i priče o izvozu u Tešanj i Gradačac”.

Dodao je da je održan još jedan sastanak sa ženama načelnicama.

“Usput, bio je još jedan sastanak van PIC-a, načelnica, koji je održan u Njemačkoj ambasadi. Nažalost, premalo ih je. Vi znate da vaš Zakon podrazumijeva veće učešće žena”.

Drugi sastanak je bilo riječi o migrantskoj krizi.

“Drugi sastanak je bio posvećen pitanju migranata. Da bismo pokrili sve aspekte razgovarali smo sa ekspertima, Peterom van der Overetom, Zoranom Galićem, direktorom GP BiH i Slobodanom Ujićem, direktorom Službe za strance. Neke od informacija koje smo dobili bile su šokantne. Gospodin Galić ne može popuniti 500 mjesta u GP, tako da imate jednu osobu na 25 km na granici, kako onda mogu kontrolisati granicu? Pričali smo i o pitanju budžeta, gospodin Ujić nas je informisao o tretmanu stranaca. Sastanak koji pokazuje da je cijela zemlja odgovorna da se nosi sa pitanjem migranata”, kazao je i istakao:

“Država treba više resura kako bi se mogli lakše nositi sa problemom”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad