Profesori pružili podršku studentima: Signal da se omladina budi

Vijesti 04. dec 201916:53 > 18:16
N1

Mirna šetnja uz poruke, pravo na obrazovanje. Nezadovoljstvo vlada jer profesori sa medicinskog fakulteta i KCUS-a nisu držali nastavu. Iako je Nastavno-naučno vijeće Medicinskog fakulteta juče donijelo odluku o početku nastave studenti su izašli na ulice jer odluka nije bila ni potpisana, ni protokolisana.

“Tražimo formalno pravnu, zadovoljavajuću odluku o uspostavi nastave koja će biti protokolisana kako zakon nalaže; da nas pozovu, predstavnike Fakulteta i predstavnike godina na formalni sastanak za dogovor o planu nadoknada i da izmijene akademski kalendar kako bi studenti sa sigurnošću znali do kada će nadoknađivati”, rekao je jedan od predstavnika studenata Benjamin Halilbašić.

Obustava nastave trajala je preko 40 dana. Studenti su poručili da njihov protest nema veze sa politikom, već jednostavno samo žele imati normalno odvijanje nastave. Pridružili su im se dekani i profesori.

“Politika se umiješala definitivno u sve ovo, ali ovo je signal da se omladina budi, da mladi čovjek ne može istrpiti sve ovo što se dešava”, rekao je profesor na Fakultetu zdravstvenih studija Edo Čaušević.

Arzija Pašalić, dekanesa Fakulteta zdravstvenih studija dodala je:

“Ono što želim naglasiti, a što se pokušava spočitati je da se studentima ne manipuliše, njima niko ne može manipulisati, to su mladi pametni, obrazovani ljudi i oni znaju šta u životu žele, a žele pravo na obrazovanje.”

Šetnju su od Vlade Kantona Sarajevo nastavili do Medicinskog fakulteta.

“Iskreno se nadam da će profesori poslije ovog izaći u susret studentima, da će prvo uspostaviti nastavu, a onda izaći u susret studentima koliko su izgubili da će nadoknaditi”, kazala je Fatima Omerhodžić, studentica Stomatološkog fakulteta u Sarajevu.

U međuvremenu potpisana odluka je stigla na fakultete, prijedlog izmjena akademskog kalendara sutra ide na Senat, ali studenti su istakli kako je ovo tek početak rješenja problema i da im ništa ne znači dok se ne riješi uzrok.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad