U Sarajevo se za vikend vraća devet pripadnika ISIS-a?

Vijesti 04. dec 201918:42 > 19:02
N1

Zaključak o sigurnom povratku državljana iz Sirije prvi su put nakon donošenja javno komentarisali i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine tokom zvanične posjete Sloveniji. Ove sedmice predviđen je povratak 24 osobe, potvrdio je predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić. On je izjavio kako je riječ o međunarodnoj obavezi i humanom činu. Drugi član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je da je institucijama naloženo da rade svoj posao jer to nisu činile.

Pet dana kasnije o svojoj odluci zvanično su se oglasili članovi Predsjedništva BiH. Završena je provjera 24 osobe – žena i djece za koje je predviđen povratak iz Sirije, istakli su.

“Uvjeravam vas da naše agencije u koordinaciji i saradnji sa prijateljskim zemljama i agencijama vrlo detaljno prate ovaj proces. To je nešto što se od nas očekuje i kao međunarodna obaveza, ali i jedna vrsta humanog čina”, kazao je Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

“Institucije BiH su dužne da rade ove stvari operativno. To nije bilo činjeno i zato je Predsjedništvo BiH u saradnji sa našim partnerima donijelo zaključak kojim je zapravo pozvalo institucije da rade svoj posao. I to je istina”, istakao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

Dokument Predsjedništva Bosne i Hercegovine obznanio je državni ministar bezbjednosti Dragan Mektić, koji je odlukom bio zatečen. Tvrdi da Ministarstvo mjesecima utvrđuje procedure, a da o donošenju zaključaka nije bio obavješten.

“Sad ne znam ko dolazi ovom odlukom Predsjedništva BiH. (Kako ne znate?) Ne znam jer će nama doći u subotu jedan broj ljudi bez ikakvih dokumenata ovdje. (Jeste li tražili od Predsjedništva informaciju?) Kako ću tražiti kad sam juče dobio dokument Predsjedništva BiH. Nemaju oni to. Predsjedništvo BiH time ne raspolaže, zato sam i rekao da je neozbiljno i čudno što su se upuštali u to”, poručio je Mektić.

Nadležni u javnosti ne iznose iste brojke državljana Bosne i Hercegovine čiji se dolazak najavljuje. Ministar bezbjednosti BiH izjavio je da će u Sarajevo tokom vikenda stići i više od 24 osobe, a među njima, moguće – i devet državljana BiH, boraca takozvane Islamske države čiji je dolazak ranije odgođen.

“Jesmo i bićemo spremni za prvu grupu koja dolazi i koja je uglavnom – dominatno sačinjena od žena i djece, među kojom ima puno maloljetne djece. Obaveza Bosne i Hercegovine je da preuzme svoje državljane za koje imamo dokaz da su državljani BiH. Za smještaj žena i djece imamo predviđene objekte, a što se tiče mušakaraca oni će biti tretirani u skladu sa važećim zakonom koji kažnjava odlazak na strana ratišta i učestvovanje u stranim vojnim formacijama”, naveo je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Iz Ministarstva bezbjednosti BiH za N1 je saopšteno da se u kampovima i na području Sirije trenutno nalazi 100 punoljetnih osoba – 55 žena i 45 muškaraca. Podatke o broju djece nisu mogli iznositi. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad