Ambasada Pakistana u BiH: To se ekonomski migranti, plaćaju hiljade dolara

Vijesti 05. dec 201912:03 > 12:09
N1

Ambasada Pakistana je svjesna situacije vezane za ilegalne migrante iz mnogih zemalja, uključujući Pakistan, a koji su došli u Bosnu i Hercegovinu, posebno u njene sjeverne predjele, čekajući da pređu u Hrvatsku i nastave putovanje ka zapadno europskim zemljama, potvrđeno je danas za N1 iz Ambasade.

”Međutim, moramo imati na umu da su to ekonomski migranti koji su doputovali u BiH nakon što su platili hiljade dolara krijumčarima. Njihovo putovanje, u većini slučajeva, traje od jedne do tri godine te se niko od njih ne želi vratiti u Pakistan.

Ambasada često pokušava stupiti u kontakt sa migrantima smještenim po raznim kampovima kako bi im pružila svu moguću pomoć da se samovoljno vrate u Pakistan. Nedavno su se 44 Pakistanca vratia u Pakistan uz pomoć Međunarodne Organizacije za Migracije”, naveli su iz Ambasade Pakistana u Bosni i Hercegovini.

Poručuju da ambasada pruža svu raspoloživu pomoć pri kompletiranju svih pravnih i logističkih formalnosti vezanih za transport tijela preminulih Pakistanaca. Do sada je osam tijela prebačeno nazad u Pakistan.

‘Ambasada je također pisala nadležnom ministru u Pakistanu da mreže krijumčara ljudi te pojača nadzor nad pakistansko-iranskom granicom kako bi iskorijenili ovu pojavu.

Shvatamo težinu situacije te se nadamo da će međunarodna zajednica, a posebno EU, ponudila humanitarnu pomoć tom migrantima te da će iznaći odgovarajuće rješenje za ovaj problem koji se odražava na Bosnu i Hercegovinu i njen narod”, potvrđeno je za N1.

Podsjećamo, u Bosni i Hercegovini ne postoje zvanične informacije o broju migranata na teritoriji države kao ni njihovoj strukturi. Migranti iz Pakistana su, prema procjeni, među najbrojnijima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad