Studenti iz Nigerije u trenutku prebacivanja u BiH imali uredne vize za Hrvatsku

Vijesti 05. dec 201913:15 > 13:28
N1

Osamnaestogodišnjaci nigerijski studenti Abia Uchenna Alexandro i Eboh Kenneth Chinedu imali su uredne vize za Hrvatsku od 12. novembra do 3. decembra. Na vizama je striktno navedeno da su u susjednu zemlju stigli kako bi učestvovali u takmičenju.

Uchenna i Chinedu su za portal Žurnal ispričali da ih je hrvatska policija deportirala u BiH tretirajući ih kao ilegalne migrante, unatoč činjenici da su u Hrvatsku doputovali s važećim vizama.

N1

Glavno pitanje koje je ostalo još uvijek neodgovoreno je kako su dva nigerijska studenta, s pasošima i valjanim vizama završila u izbjegličkom kampu u Bosni i Hercegovini. 

Chinedu navodi da ih hrvatska policija nasilno prebacila preko granice u BiH.

“Da, rekao mi je ako se ne pomaknem, kad me gurnuo u grmlje, udario me nogom, ako se ne maknem da će me upucati. Onda me natjerao da potpišem nešto što ne znam šta je. Natjerao me da potpišem papir prije nego su me prevezli kombijem koji me dovezao do grmlja. Postavio sam pitanje: molim vas ovo nije moje ime i tu sam legalno u Hrvatskoj. Možete li obratiti pažnju na mene i objasniti mi. Rekli su mi: ne, ne ne, odi u Bosnu, ti si iz Bosne! Ja sam crnac, kako mogu biti iz Bosne?”, kazao nam je Chinedu.

N1

MUP Republike Hrvatske to demantira – u saopćenju tvrde da znaju da su se studenti odjavili iz zagrebačkog hostela i da su ponijeli pasoše sa sobom – nakon čega im se, za pripadnike MUP-a, gubi svaki trag. Međutim, pasoši su im iz Hrvatske poslani poštom.

Nakon što su nekoliko dana proveli u migrantskom kampu u Miralu, oni su prebačeni u Imigracioni centar u Sarajevu. 

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić rekao je za N1 da se nigerijski studenti nalaze u prostorijama ove službe i sa njima se obavlja intervju na okolnosti njihovog dolaska i boravka u BiH.

“Imaju putne isprave koje su im stigle iz Zagreba gdje je vidno da su imali vize izdate od Republike Hrvatske i mi ćemo nakon cjelokupne obrade upututi zahtjev Hrvatskoj za prijem tih državljana po read misiji. Evidentno je da su oni ušli sa prostora Hrvatske u BiH i Hrvatska je dužna na osnovu bilateralnog sporazuma da ih primi”, naveo je Ujić za N1.

On kaže da su nigerijski državljani noćas dovezeni na obradu.

“Imamo njihove pasoše i dvije osobe koje su dale takve izjave. U izjavama stoji da su u tri sata ujutro prešli na teritoriju Velike Kladuše u kombiju koji koriste granični policajci Hrvatske. Ovo su njihove izjave, mi tih dokaza nemamo. Sve činjenice kad prikupimo, onda ćemo vidjeti koje su i da li postoji osnov za read misiju”, naveo je Ujić.

Podsjetimo, nigerijski studenti tehničkog sveučilišta Owerri doputovali su u Zagreb kako bi sudjelovali na svjetskom međuuniverzitetskomprvenstvu u Puli.

Za portal Žurnal ispričali su da su ih u Zagrebu hrvatski policajci stavili u kombi, dovezli do međudržavne granice i zajedno s nekoliko drugih osoba, vjerojatno ilegalnih migranata, protjerali u BiH. Pošto su protjerani preko granice stigli su do Velike Kladuše odnosno do kampa Miral.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad