Spremaju li institucije BiH ilegalnu deportaciju uhapšenog Fatiha Keskina?

Vijesti 05. dec 201916:03 > 16:06
Fatih Keskin

Direktor škole "Richmond Park Schools" Fatih Keskin se nalazi u Imigracionom centru Službe za poslove sa strancima nakon što je uhapšen po još uvijek nerazjašnjenim okolnostima. Označen je kao prijetnja po nacionalnu sigurnost, a advokatima nije obrazloženo zbog čega.

S obzirom na to da kada su ovakvi slučajevi u pitanju, podaci se drže u tajnosti. Keskinu su pri dolasku u Imigracioni centar uručena dva rješenja. Jedan da ga se stavlja pod nadzor, na šta su se advokati žalili Službi za poslove sa strancima, potom Rješenje kojim mu se otkazuje pravo na stalni boravak u BiH i to po putnoj ispravi koja mu je izdata ove godine.

“Kako je neko ko je dvadeset godina radio u BiH, preko noći mogao postati prijetnja po državu”, pitaju se iz advokatskog tima.

VEZANE VIJESTI

Ugledna advokatica iz advokatskog tima Senka Nožica tvrdi, da je ovaj slučaj drugačiji od prethodnih, zbog kvalifikacije prijetnja po nacionalnu sigurnost, kao i tajnosti podataka.

Strahuju, ali i imaju nezvanične informacije, da nadležni (Služba za strance i Ministarstvo sigurnosti) spremaju ilegalnu deportaciju Keskina iz BiH.

Pribojavaju se da je to nova praksa da se na što hitniji način riješe “nepoželjnih” turskih državljana.

Od jučer su, tvrdi u kontaktu s brojnim međunarodnim organizacijama, među kojima i onima koje se bave zaštitom ljudskih prava.

Daju sve od sebe, ali smatraju da se ovakvim postupcima nadležnih, ne samo krše prava turskih državljana, nego i uznemiruje javnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad