Slučaj Keskin – krivična odgovornost ili politički progon?

Vijesti 05. dec 201917:29 > 18:56
N1

Profesor Fatih Keskin, inače turski državljanin, nalazi se u Imigracionom centru, a na teret mu se stavlja učešće u krivičnim djelima, te je ocijenjen kao prijetnja po nacionalnu sigurnost, kaže za N1 Slobodan Ujić. Advokati tvrde, kako imaju nezvanične informacije da institucije BiH spremaju ilegalnu deportaciju Keskina. Zbog kvalifikacije prijetnja po nacionalnu sigurnost, advokatima su uskraćene informacije o razlozima Keskinova privođenja. Mnogi u BiH smatraju da je i u u ovom slučaju riječ o političkom progonu.

Da li se profesor Fatih Keskin povezuje s Fetulahom Gulenom? Hoće li biti deportovan – niko ne govori. Nadležni sumnjaju da je Keskin počinio određena krivična djela, zbog kojih je prijetnja za BiH. No, bez više detalja.

“Trenutno se provjeravaju neke operativne stvari od strane i drugih bezbjednosnih agencija, njegovi advokati imaju pristup njemu isto tako i taj slučaj će se rješavati naredne sedmice”, kazao je Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima.

“Republika Turska je poništila putne isprave tim ljudima, određenom broju svojih državljana, i nas o tome obavijestila. I njemu je poništena putna isprava”, potvrdio je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

No, advokati tvrde, situacija je mnogo gora nego što nadležni govore. Nezvanično su saznali da bi Keskina mogli ilegalno deportovati. Pod nadzorom je, a boravak mu je ukinut po putnoj ispravi izdatoj ove godine. Kako je preko noći postao nacionalna prijetnja? Advokati zbog tajnosti podataka ne mogu znati šta mu se stavlja na teret. Alarmirali su brojne međunarodne institucije. Da li će o svemu opet odlučivati Sud BiH?

“Sud BiH je već presudio u nekoliko slučajeva da turski državljani koji se nalaze ovdje u BiH ne mogu biti izručeni Turskoj po osnovu potjernice ili nekog zahtjeva koji se odnosi samo na na pripadništvo u organizaciji FETO, jer prema mišljenju Suda BiH ali i Suda u Strazburu u presudama donesenim u nekim drugim slučajevima protiv nekih drugih zemalja navedeno je da FETO nije teroristička organizacija”, kazao je Avdo Avdić, novinar magazina Žurnal.

“Očigledno da se radi o političkom slučaju. U takvim slučajevima mislim da BiH ne izručuje strance”, dodao je Branko Perić, sudija Suda BiH.

Da je riječ o političkom progonu smatraju i u mnogim strankama. Iz Naše stranke su poručili kako bh. policija ne može biti u službi Erdogana. A u SDP-u okrivili SDA da učestvuje u progonu turskih državljana. Keskinova porodica, prijatelji, kolege u šoku.

“Želimo da pravne institucije rade svoj posao i ni na koji način nećemo tako lako dopustiti da se bilo šta desi našem kolegi koji je apsolutno, smatramo, nevin”, kazao je Harun Tursanović, Fatihov kolega.

U više navrata su članovi Predsjedništva BiH javno izjavili kako su s turskim predsjednikom Erdoanom razgovarali o izručenju tzv. Gulenovaca. Kako je to od njih zatraženo. Turske vlasti ih smatraju odgovornim za pokušaj državnog udara 2016. godine. Time nastoje ući im u trag i procesuirati u Turskoj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad