Cavusoglu – Crnadak: Turska će biti uz BiH i njen narod

Vijesti 30. apr 201512:14 > 12:24
Anadolija

Ministar vanjskih poslova Republike Turske izjavio je da će njegova zemlja, kao i kada se radi o drugim pitanjima, i po pitanju borbe protiv terorizma biti uz Bosnu i Hercegovinu i njen narod.

Cavusoglu, koji je sinoć doputovao u posjetu BiH, sastao se danas u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadkom. Nakon pojedinačnog i međudelegacijskog sastanka Cavusoglu i Crnadak govorili su na zajedničkoj konferenciji za medije.

Vezane vijesti

Ministar Crnadak je na samom početku svog obraćanja kazao kako je sastanak sa turskim kolegom prošao u jednoj dobroj i izuzetno konstruktivnoj atmosferi, te dodao kako se nada da su današnjim sastankom započeli jednu saradnju koja će dugo da traje. 

“Razgovarali smo o terorističkom napadu koji se desio u Zvorinku prije nekoliko dana i konstatovali da nažalost obje zemlje su suočene sa sličnim problemima ali isto tako smo konsatovali našu spremnost i BiH i Turske da se protiv zla koje se zove terorizam bori na svim poljima i u svim formatima u kojima to budemo mogli raditi zajedno”, kazao je Crnadak. 

Dodao je kako je na sastanku također, konstatovano da su bilateralni odnosi dviju zemalja na visokom nivou, kao i da postoji želja da onu budu još bolji. 

Crnadak je naglasio kako je na sastanku iskazana obostrana želja za nastavkom trilterale koja je postojala u prethodnom periodu u formatu Srbija – BiH – Turska i u formatu Hrvatska – BiH – Turska. Dodao je kako će vrlo brzo biti poznati termini ovih sastanaka te da očekuje da se pokuša doći i do jednog sastanka “četverougla” između Srbije – Hrvatske – BiH – Turske.

Prema riječima Crnadka, bilo je govora i o skorašnjoj posjeti predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana BiH, a tom prilikom biće potpisana tri dodatna sporazuma između BiH i Turske.

Ministar vanjskih poslova BiH dodao je da je razgovarano i o razvijanu ekonomske saradnje, kao i o dolasku novih investitora iz Turske koji će ulagati u BiH na različitim poljima, a posebno u infrastrukturu. 

Cuvusoglu je uputio poruke saučešća svim stanovnicima BiH povodom napada na stanicu policije u Zvorniku, u kojoj je smrtno stradao jedan policajac, te je dodao da će Turska, kao i kada se radi o drugim pitanjima, po pitanju borbe protiv terorizma biti uz BiH i njen narod. 

On je najavio i posjetu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana BiH u maju, kazavši kako je današnja posjeta vrlo dobra prilika da se naprave koraci kada su u pitanju pripreme za ovu posjetu. 

“Želim posebno naglasiti da sam izuzetno sretan i zadovoljan što vidim jako pozitivnu atmosferu koja vlada nakon posljednjih izbora u BiH. Ova pozitivna atmosfera izuzetno je važna za sve ono što BiH čeka na njenom putu ka napretku i približavanju evropskim i evroatlanskim integracijama. Složili smo se da imamo odlične bilateralne odnose u političkom smislu te da su ekonomski odnosi nešto prema čemu se u narednom periodu trebamo forusirati”, rekao je Cavusoglu. 

Dodao je kako će Turska agencija za regionalnu saradnju i koordinaciju (TIKA) u tom smislu nastaviti svoje djelovanje u BiH, i na taj način pomoći ovoj zemlji u borbi protiv nezaposlenosti. 

“Republika Turska u potpunosti podržava BiH na njenom putu ka učlanjenu u EU, na isti način podržava njeno približavanje prema NATO-u”, kazao je Cavusoglu, dodavši da je predstojeće predsjedavanje BiH Vijećem Evrope od historijskog značanja za ovu zemlju.

Cavusoglu je dodao da Turska podržava BiH kada su u pitanju njeni prioriteti, koji su istovremeno prioriteti i Turske, poput borbe protiv terorizma, rasizma, nasilja nad ženama i drugih diskirmanicija.

Ministar vanjskih poslova Republike Turske će u okviru posjete održati sastanke sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem, kao i sa predstavnicima oba doma Parlamentarne skupštine BiH.