Uplaćen novac klinici u Francuskoj, uskoro bi trebalo započeti liječenje Ivane

N1

Naredne nedelje trogodišnja Ivana Bjelogrlić trebala bi započeti liječenje tumora bubrega na Klinici za dječiju onkologiju u Francuskoj. Novac za liječenje, nešto manje od 600 hiljada KM, danas je uplatio Fond solidarnosti Republike Srpske. Osim toga, za sve dodatne troškove građani Bosne i Hercegovine prikupili su blizu 400 hiljada KM. Ukoliko novca nakon Ivaninog liječenja ostane, majka Nina obećava kako će biti preusmjeren bolesnoj djeci kojoj je najpotrebniji.

Francuska Klinika za dječiju onkologiju “Gustav Rosi” u petak je poslala predračun. Na to ime Fond solidarnosti RS jutros je uplatio nešto više od 295 hiljada evra.

“Oni koliko ja znam, jer sam se čula sa majkom jutros, nakon ovoga će, kada pošalju SWIFT kao dokaz o izvršenoj uplati, dobiti informaciju kada dijete može doći, tako da se nadamo već iduće nedelje da će bolnica potvrditi njen prijem”, kaže Jasminka Vučković, direktorica Fonda solidarnosti.

Porodica Bjelogrlić beskrajno je zahvalna, ali i spremna na dodatne troškove.

“Vi nikada ne znate kako će dijete odreagovati na svaku hemoterapiju, hoće li biti potrebne transfuzije, neke hitne operacije, snimanja, to su sve stvari koje se dodatno naplaćuju. Oni ne mogu da predivide da li će te stvari da se dese ili ne”, ističe Nina Bjelogrlić.

Za tu namjenu, kaže majka Nina, građani su prikupili blizu 200 hiljada evra. Nove humanitarne akcije neće organizovati, kažu u Crvenom Krstu, no sve započete biće završene. Tako će do kraja decembra biti otvoren humanitarni broj.

1458 je broj koji možete pozvati i donirati 1KM za liječenje Ivane Bjelogrlić.

No šta ukoliko dio prikupljenog novca nakon Ivaninog liječenja ostane?

“Ići će prema Crvenom Krstu. Vidite svaki dan, svaki dan se u vijestima, vidite da postoje neka djeca kojima su, na žalost, ta sredstva potrebna”, podsjeća Bjelogrlić.

Tumor bubrega Ivani je ustanovljen u Bolnici Srbija. Bilo je jasno da liječenje nije moguće u regiji. Nemoćni da stručno pomognu, osoblje bolnice odlučilo je prikupiti koliko može tj. nešto više od 10.000 KM.

“Nekada pacijenti misle da su ljekari previše hladni, da ih ne dotiče, nekada misle da ne rade svoj posao iskreno, međutim ako imalo ljudskosti u čovjeku ima, bez obzira bio on ljekar, zaposleni, bilo šta – ne može biti ravnodušan”, tvrdi Đorđe Pejić, hirurg.

Za Ivanino liječenje organizovan je niz humanitarnih koncerata, predstava, novac je prikupljan u zemlji i inostranstvu.

“Zna ona, vidim da zna. A ja samo mogu da kažem da se nadam da ćemo jako brzo krenuti na liječenje, i da će se sledeće godine u ovo doba moja Ivana da se igra sa svojim vršnjacima, koji su organizovala tolike predstave za nju”, poručuje Nina Bjelogrlić.

Akciju su se priključili i fotografi iz Istočnog Sarajeva. U to ime cijeli dan su fotogafisali mališane. Ima i Ivana novogodišnje planove, prvi među njima, okititi je jelku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad