Apel za spas: Memorijalni centar Potočari fizički ugrožen i propada

Vijesti 06. dec 201911:40 > 11:45
N1

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari iz državnog budžeta dobija nešto više od 500.000 KM, što je dovoljno da pokrije plaće uposlenih i komunalije - ali nije dovoljno da se sačuva infrastuktura i rade projekti, poručio je Emir Suljagić, direktor ovog centra. On je naveo da je upravo zbog toga zakazan Sastanak predstavnika Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari i predstavnika gradova, kantona i općina u zgradi Parlamentarne skupštine BiH - koji će poslužiti i kao mini donatorska konferencija.

“Mi nemamo novca da sačuvamo lokaciju na kojoj se nalazi Memorijalni centar, nemamo novca da radimo vlastite istraživačke projekte i da, ova mini donatorska konferencija je sazvana s tim ciljem”, poručio je Suljagić.

“Ono što je važno – novac koji ćemo moguće dobiti danas je da pokažemo da Srebrenica nije samo naša briga. Memorijalni centar nije samo naša briga, nego je riječ o javnom dobru. Ono što mogu reći na temelju odaziva – ovdje će biti 40 načelnika i gradonačelnika i predstavnika raznih nivoa vlasti. To je dokaz da je očigledno sazrela i stvorila se kritična masa gdje se Memorijalni centar i očuvanje sjećanja na genocid smatra javni dobrom”, izjavio je.

Suljagić je rekao kako su određene općine već u budžetu izdvojile novac.

“Nama je bitno da je riječ o grantu iz budžeta općina, kantona, da to nije sadaka koja se dobija jednom godišnje. Ideja je da bude svake godine. IZnos je ograničen samo dobrom voljom i mogućnostima. Dobra volja postoji, svuda je ista, a mogućnosti nisu jednake. Ne mogu Teočak i Kanton Sarajevo isto”, izjavio je Suljagić.

Lokacija Memorijalnog centra je fizički ugrožena i propada već 10-15 godina, izjavio je Suljagić.

“Voda koju vidite u spomen sobi – ona je tu jer nam curi krov. Voljeli bi da konzerviramo lokaciju, obnovimo infrastrukturu. Bez toga ne možemo pričati ni o čemu”, rekao je.

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova poručio je da je ova inicijativa podnesena zajedno sa Memorijalnim centrom i drugim nivoima vlasti jer se uviđena mogućnost da se stavka Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari nađe u budžetima.

“Nedopustivo je da Memorijalni centar nema sredstava. Želimo da jednu značajnu finansijsku podršku damo centru i ljudima koji ga vode, da pokreću projekte i da se odradi taj dio posla”, izjavio je Osmanović.

Izrazio je želju da sve druge institucije u BiH pokažu spremnost da se ugrade u Memorijalni centar u pogledu finansiranja.

“Ono što očekujemo na ovom sastanku je da postoji stavka za finansiranje, koja će biti u narednih 50-100 godinaa. Da se zna da je neka općina pristutna u finansiranju tog projekta”, poručio je.

Rekao je kako očekuje da načelnici, premijeri kantona, Vlada FBiH otvore raspravu o budžetu institucije, te da u parlamentima na usvajanju budžeta – stavka bude i Memorijalni centar Srebrenica-Potočari.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad