SDA o izborima u Mostaru: Ovaj grad ne smije biti talac

Vijesti 06. dec 201913:01 > 13:06
N1

Pozdravljamo i podržavamo ponovno snažnije uključivanje najviših zvaničnika međunarodne zajednice i diplomatskih krugova u Bosni i Hercegovini, u nastojanjima pronalaska rješenja za političku krizu u Mostaru - poručeno je iz Gradskog odbora SDA Mostar.

“Želimo podsjetiti da smo i ranije u više navrata naglašavali da je jači angažman međunarodne zajednice u Mostaru itekako potreban i nužan, obzirom da su i osporeni dijelovi gradskog Statuta od strane Ustavnog suda svojevremeno nametnuti od Ureda visokog predstavnika”, naveli su u saopštenju.

“Posebno je važno što je Vijeće za provedbu mira jasno naglasilo da Mostar mora ostati jedinstven grad, te da se pitanje izbora u Mostaru ne smije vezati za druga izborna pitanja u Bosni i Hercegovini”, poručeno je.

Ovakav jasan stav, ubijeđeni su, značajno će pomoći u ponovnom pokretanju političkog dijaloga i pronalaženju rješenja za Mostar.

“Ovaj grad ne smije biti talac nikakvih drugih političkih pitanja na višim nivoima vlasti”, saopšteno je.

“Želimo naglasiti i izuzetnu važnost jasnog stava o Mostaru američke administracije, predvođene njenim specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Matthew Palmerom”, navodi se u saopštenju.

Gradski odbor SDA Mostara će uzeti aktivnu ulogu u predstojećem političkom procesu, te pozivaju sve ostale političke partnere i stranke da se aktivno uključe, te da zajedničkim naporom dođu do opšte prihvatljivog političkog rješenja za Mostar i to ne samo po pitanju izbornih pravila, već i prijeko potrebnih izmjena Statuta Grada Mostara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad