Član Švedske akademije bojkotuje dodjelu Nobelove nagrade zbog Handkea

Vijesti 06. dec 201913:34 > 13:36
AFP

Član švedske akademije nauka Peter Englund koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost je rekao u petak da će bojkotovati ovogodišnju dodjelu zbog odluke da se nagrada dodjeli austrijskom piscu Peteru Handkeu koji je podržavao srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Godine 2006. Handke je održao govor na Miloševićevoj sahrani.

“Neću učestvovati u ovogodišnjoj Nobelovoj sedmici”, izjavio je Peter Englund u pismu dnevnom listu Dagens Nyheter. “Proslava Nobelove nagrade Peteru Handkeu bilo bi krajnje licemjerje”.

Englund, koji je bio na čelu Akademiju do 2015. godine i jedan od njenih 18 članova, nije odmah reagovao na pokušaje Reutersa da ga kontaktiraju.

Ni Švedska akademija nije odmah odgovorila na zahtjeve za komentar. U e-mailu dnevnom listu Dagens Nyheteru, stalni sekretar Akademije Mats Malm rekao je da nema komentara na Englundovu odluku.

Handke će u petak održati konferenciju za novinare u sklopu sedmice proslave ovogodišnjih pobjednika Nobelove nagrade. Desetog decembra će mu svečano biti dodijeljena nagrada od 9 miliona švedskih kruna (935.000 dolara) nakon čega će se pridružiti tradicionalnom Nobelovom banketu.

Odluka Švedske akademije da ovogodišnju nagradu za književnost dodijeli Handkeu izazvala je kritike u nekoliko zemalja jugoistočne Evrope, gdje je pisac poznat po svom prosrpskom stajalištu tokom ratova na području bivše Jugoslavije ‘90-ih godina.

U medijima njemačkog govornog područja se i dalje žestoko polemizira oko dodjele ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost piscu koji je branio Miloševićev režim, negira genocid u Srebrenici, a Bošnjake uporno naziva “muslimanskim Srbima”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad