Jednomjesečni pritvor trojici za otmicu i ubistvo u Brčkom

Vijesti 06. dec 201915:36 > 15:38
N1

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH, Osnovni sud u Brčkom odredio je jednomjesečni pritvor trojici osumnjičenih da su 17. novembra u ovom gradu oteli, a potom na svirep način ubili E.Z. iz Čelića.

Pritvor osumnjičenim S.H. (40), S.D. (22) i N.H. (26), svi s područja Distrikta, određen je zbog bojazni da će sakriti, uništiti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, odnosno ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače. Osim toga, pritvor je opravdan krivičnim djelom za koje se sumnjiče, za koje se može izreći kazna zatvora deset godina ili teža kazna, a koje je posebno teško s obzirom na način izvršenja ili njegove posljedice, saopćeno je iz Tužilaštva Brčkog.

Nakon što ih je prije dva dana Policija Distrikta lišila slobode i jučer dovela u prostorije Tužilaštva Brčko distrikta BiH, osumnjičeni su odmah ispitani, a ovo Tužilaštvo je bez odlaganja podnijelo prijedlog Osnovnom sudu Distrikta da im se odredi pritvor. Osnovni sud je u cijelosti prihvatio tužilačku ocjenu o pritvorskim razlozima i odredio pritvor osumnjičenima u trajanju od jednog mjeseca.

Po pritvaranju osumnjičenih, Tužilaštvo, u saradnji s Policijom, nastavlja istragu u ovom predmetu radi dokazivanja krivičnih djela otmice s propisanom kaznom zatvora od jedne do deset godina i ubistva za koje je zaprijećena kazna zatvora od najmanje 10 godina ili kazna dugotrajnog zatvora, stoji u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad