Mišljenje stručne javnosti: VSTV mora imati regulatora i novi Zakon

N1

Ne stišava se bura koju je izazvao izvještaj Reinharda Pribea o pravosuđu u Bosni i Hercegovini. Pribeov ekspertski tim u više tačaka krtikuje rad Visokog sudskog i tužilačkog savjeta. Poručili kako postupak izbora članova mora biti revidiran, a disciplinski postupci koje vodi ova institucija moraju se reformisati u korijenu. Ipak Pribe smatra, u trenutnom sudskom poretku VSTS je neophodan.

VSTS bira, imenuje, promoviše nosioce pravosudnih funkcija. Moćna je to institucija – ocjena je Pribeovog tima. Uloga mu je zaštita pravosuđa od političkog uticaja, zbog čega Pribe i upozorava.

“Posljednjih godina VSTV je i sam postao dio problema. Ozbiljno kršenja pravde postala su očigledna zbog nedostatka vodstva, optužbi o politizaciji i sukobu interesa, neefikasna organizacija, nedovoljno vanjsko djelovanje i transparentnost i, na kraju, neuspjeh u provođenju reformi. Javno mišljenje posebno su uzdrmale optužbe za korupciju protiv predsjednika VSTV-a uz navodne manipulacije u imenovanjima i disciplinskim postupcima”, piše u Izvještaju.

“Ono što vidimo danas je da je i ta institucija postala djelom problema, tako da su promjene neophodne i VSTV treba biti dio ove promjene. Promjena je neizbježna”, rekao je šef delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler.

Dobro je, kako je moglo biti poručio je prvi čovjek VSTS-a Milan Tegeltija koji kaže da je i sam svjestan problema u pravosuđu:

“NIje on dobar, ali je puno bolji od onoga kakav je mogao biti s obzirom na čitavu kampanju koja se vodila od određenih, rekao bih političko-paraobavještajnih medijskih centara moći koje su predstavljale stvari puno gorima nego što one zaista jesu.”

Stručna javnost saglasna je – VSTS kao stub pravosuđa mora imati regulatora. Probleme na koje je Pribe ukazao davno su detektovali. Prvi korak ka rješenju vide u novom Zakonu o VSTS.

“Mora postojati odgovornost VSTV-a prema društvu, mora postojati jasno precizna u Zakonu odgovornost članova VSTV za profesionalno i odgovorno obavljanje svoje dužnosti. U tom smislu, jedini ko može nešto da uradi kao prioritet jeste da Parlament usvoji novi zakon o VSTV”, objasnio je sudija Suda BiH Branko Perić.

“Visoko vijeće kaže mi bismo bolje radili ako Parlament usvoji Zakon koji smo mi davno poslali, ministar kaže ja ga nisam još poslao i tu su relacije za ping-pong. Sada više nema tog ping-ponga i tog prebacivanja stola. Sad se jasno zna da svi moraju učestvovati”, riječi su advokata Vlade Adamovića.

U Izvještaju eksperata upozoravaju i na niz drugih problema, između ostalog, da su se u slučajevima visoke korupcije dešavale neobjašnjive profesionalne i pravne greške, te da su pred sudovima u BiH procesuirani uglavnom slučajevi koji se odnose na “sitnu” korupciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad