Šta će biti sa Aluminijem: Više od 300 radnika očekuje otkaz

N1

Vlada FBiH odobrila je Aluminiju finansijsku pomoć od milion maraka za tri mjeseca struje u krugu preduzeća, te isplatu dvije plate i održavanje opreme.

Međutim, još nema nikakvih naznaka hoće li Vlada i izraelski investitor postići bilo kakav kompromis oko nastavka proizvodnje.

Preostalih 360 radnika Aluminija očekuje uručenje otkaza, te isplatu otpremnina do kraja mjeseca.

Za radnike Aluminija, priča o nekadašnjem gigantu bliži se kraju. Iako su nekad polagali nade da bi se proizvodnja ponovo mogla pokrenuti, sada su kažu uvjereni da se to neće desiti. Pitanje je dana , tvrde kada će i preostalih 360 radnika morati napustiti kompaniju u kojoj je većina proveli svoj radni vijek.

Saznanja su da ćemo svi u 12 mjesecu dobiti otkaze, odluke o otkazima se pripremaju, ne radi se ni na čemu da bismo mi mogli očekivati nekakvu promjenu, za sada je jedino to da nam se pripremaju otkazi i da svi idemo doma“, kaže Tanja Jovančić, radnica Aluminija.

U Upravi Aluminija ovu informaciju nisu službeno potvrdili. Poručuju da trenutno Uprava Društva radi novu sistematizaciju radnih mjesta, koja će se iduće sedmice naći pred Nadzornim odborom koji je nadležan za usvajanje sistematizacije.

“Nakon toga znat će se vise detalja u vezi s eventualnim novim tehnološkim viškovima, o čemu će biti upoznati i zaposlenici i javnost”, navedeno je iz Uprave Društva.

Iako su očistili svih 167 ćelija koje su bile ugašene, te sve spremili za ulazak potencijalnog investitora , radnici kažu sve je bilo uzalud. Optimistički scenariji koji su im se prezentovali prethodnih mjeseci, tvrde, nisu imali dodira s realnošću.

Sve su to bila pusta obećanja, vidite da do dan danas ništa nije pokrenuto, pompezno su najavljivali pokretanje u tri faze, ali ono što mi imamo trenutno jeste do smo ostali bez svojih radnih mjesta i to u samo dvije faze“, kaže Ela Halilhodžić, radnica Aluminija.

“Očekivali smo od Vlade pozitivan odgovor što se tiče tog investitora, međutim mi smo samo dobili socijalu od milion KM, bolje bi bilo da su taj milion negdje drugo proslijedili, a da su nama pustili investitore ovdje da rade i naprave sto miliona, koje bi kasnije dali nekim drugim firmama kojim treba pomoć, jer nama ne treba socijala, nama treba zdrav, svježi kapital, kvalitetne ljude u upravljačkim strukturama da se krene raditi kako treba”, dodaje Danijel Bukovac, radnik Aluminija.

Novac koji je Vlada FBiH jučer odobrila za potrebe Aluminija bit ce utrošen za finansiranje troškova električne energije, isplatu dvije plate i održavanje opreme u preduzeću. Što se pak tiče potencijalnih investitora, ministrica finansija ponavlja da su svi koji su došli s prijedlogom za ulaganje u Aluminij tražili subvencioniranu struju, što Vlada po zakonu ne može osigurati.

To mi ne možemo kao Federacija ni kao država, ni zbog finansijskih sredstava ni zbog zakonskog okvira, jer povlaštena cijena za određene proizvođače nije zakonom dozvoljena državna pomoć. Iz tog razloga nisu se stvorile pretpostavke za nastavak proizvodnje, postoje neki modaliteti da se neki dijelovi osposobe kao što je livnica i anode, hoće li išta od toga biti vrijeme je pred nama“, poručuje Jelka Miličević, ministrica finansija FBiH.

No, tako ne misle i radnici koji broje posljednje dane u preduzeću.

Oko 360 preostalih radnika Aluminija, po svemu sudeći otkaze će dobiti do kraja mjeseca. S isplatama plata i pripadajućim otpremninama završit će se, kažu radnici, agonija kompanije koja je svojevremeno bila najveći bh. izvoznik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad