Da li Evropa treba da se stidi?

Vijesti 06. dec 201917:50 > 19:02
N1

Od ponedjeljka počinje smještanje migranata iz kampa Vučjak u prihvatne centre Biru, Miral i Ušivak, dogovoreno je na sastanku ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića i premijera USK Mustafom Ružnićem. No, migranti premještaj ne žele. Poručuju odavde nas možete odvesti samo silom. Jedino što žele je otvaranje granica i odlazak u Evropsku uniju.

Između sedamsto i hiljadu migranata i izbjeglica, koji dnevno primaju obroke Crvenog krsta u kampu Vučjak, već u ponedjeljak večer trebali bi konačno dobiti krov nad glavom. Vlasti su pronašle način da ih smjeste u, ionako, odavno popunjenje centre Biru, Miral i Ušivak. Ali privremeno. Za desetak dana trebala bi biti otvorena i vrata kasarne Blažuj, poručuju nadležni.

“A u narednom periodu dogovorili smo da vidimo da se na prostoru USK napravi jedan ili izvan USK, pardon, jedan veći tranzitni centar koji bi mogao da primi migrante i iz Bire i Mirala, tako da oslobodimo tu urbanu zonu”, navodi Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH.

“Kada su u pitanju centri u kojima su smještene ranjive kategorije u Sedri i u Borićima, da ta dva centra dobro funkcionišu, da su tamo djeca, porodice, djeca idu u školu i da smo na taj način mi s USK najbolje odgovorili migrantskoj situaciji”, dodaje Mustafa Ružnić, premijer USK.

Migranti koji danima odbijaju obroke bihaćkog Crvenog krsta ne žele napustiti Vučjak. Poručili su da ih se samo silom može odvesti u Sarajevo. U izjavama i na transparentima jasna poruka – da EU otvori granice. Za to vrijeme na press konferenciji komesarka za ljudska prava Dunja Mijatović.

“To što oni poručuju nije bitno. I to je nešto što se u medijima stalno čuje. Oni neće ovdje da ostanu, oni idu. Da li ste sigurni da znate njihove priče, da li ste stvarno sigurni da oni svi hoće u EU, to je nešto što se čuje, pričajte s njima, razgovarajte s njima, ali to ne znači da dok su ovdje i dok je zima da im ne treba pružiti sigurnost”, ističe Mijatović.

No, upravo su novinari ti čiji su snimci kampova obišli svijet i natjerali nadležne na reakciju. Mijatović je Vučjak posjetila prije nekoliko dana, uz konstatacije da se stidi kao Bosanka i Hercegovka tog kampa. A današnja novinarska pitanja su je razočarala.

Tako je izbjegla konkretne odgovoriti da li EU treba da se stidi, zašto se sav teret prebacio na jednu siromašnu državu, ko dobija novac za smještaj migranata, da li je BiH prinuđena da hiljade ljudi drži ovdje mimo njihove volje. Da li Hrvatska ima upute drugih EU država da ne dopusti niti jednom migrantu da izađe iz BiH? U tom kontekstu reaguje i predsjedavajući bh. Predsjedništva Željko Komšić.

“Razočarani smo nečovječnim postupanjem zemlje članice Evropske unije prema nigerijskim studentima. Očito je da se teror prenosi s migranata na sve njima sumnjive osobe, što ozbiljno ugrožava ugled EU. Morat ćemo se pobrinuti i za prognane studente. Pitanje je samo do kada će se svi problemi gomilati na pleća naše države”, upozorava Komšić.

I Komšić ističe, kako je ogroman teret migrantske krize – nepravedno pao na Bosnu i Hercegovinu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad