Počeo teći zakonski rok za imenovanje Vijeća ministara BiH

Vijesti 06. dec 201918:08 > 18:54
N1

S jučerašnjim potvrđivanjem Zorana Tegeltije za predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine počeo je teći zakonski rok od 35 dana u kome Tegeltija treba objaviti imena ministara i tražiti potvrdu u Zastupničkom domu. Istovremeno, počinju konsultacije koje će Tegetlija, kako je najavio, prvo obaviti sa strankama iz entiteta Republike Srpske, a početkom naredne sedmice sa strankama iz Federacije BiH.

Preko četri stotine dana od održavanja lanjskih izbora, 364 dana nakon konstituirannja Parlamentarne skupštine, zastupnici su izglasali predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Zoran Tegeltija trebao bi, nakon konsultacija sa političkim strankama, objaviti imena ministara. Zakonski rok da to uradi je 35 dana, od trenutka njegovog potvrđivanja u Zastupničkom domu.

Kada se to i dogodi, predloženi ministri idu na provjeru u Cetralnu izbornu komisiju i SIPA-u. Tek, nakon ove procedure, Parlament Bosne i Hercegovine može glasati o kompletnom sastavu Vijeća ministara.

Premda se čini da je situacija sasvim jasna, političke stranke koje će participirati u vlasti nisu objavile imena ministara. Ono što se do sada zna jeste dogovor o raspodjeli resora među strankama.

Tako, SNSD, uz predsjedatelja Zorana Tegeltiju, predlaže i tri ministra: prometa, vanjske trgovine i ljudskih prava, koji mora biti iz reda Ostalih.

HDZ zadržava fotelju ministra financija, i resor pravda. Dobiva i civilne poslove.

SDA pripadaju tri važna resora: vanjski poslovi, sigurnost i obrana. Stranka Bakira Izetbegovića, najvjerovatnije, zadržat će vanjske poslove, dok će svom partnerima ustupiti Ministarstvo sigurnosti I Ministarstvo obrane. Prvo bi trebao voditi neko iz SBB-a, drugo kadar DF-a. Međutim, ništa još nije sto posto sigurno.

Optimisti vjeruju da bi proces imenovanja ministara mogao biti završen do kraja godine, a oni baš optimistični se uzdaju već u iduću sjednicu Zastupničkog doma. Ona je zakazana za 18. decembar, kada bi na dnevni red moglo doći potvrđivanje novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Može, ali i ne mora.

A kada se to i dogodi, ostaje obveza da se dan nakon potvrđivanja Vijeća ministara u NATO pošalje Program reformi. Program, koji će, kaže Zoran Tegeltija, biti osnov za buduću suradnju sa Alijansom, premda ni sam ne zna šta piše u tom dokumentu.

Ali, zna, da će na kraju mandata suditi građani, prema onome što je u rađeno. Prije nego što je formalno i počeo mandat, obećao je mnogo stvari – ekonomske reformu, reforme javne uprave, kandidatski status za članstvo u Evropskoj, uniji, vladavinu prava, rješavanje migrantske krize.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad