Zašto je odgođeno prebacivanje bh. državljana iz Sirije

Vijesti 06. dec 201918:31 > 18:51
N1

Odgođen je za vikend najavljeni povratak državljana Bosne i Hercegovine iz Sirije, kako se navodi zbog nepredviđenih okolnosti. Precizan broj i lični podaci osoba koje su se trebale vratiti dio su operativnih i tajnih informacija. Proces identifikacije i utvrđivanja podataka o osobama koje se nalaze u kampovima ili zatvorima na sjeveroistoku Sirije traje već mjesecima. No, do sada nije bilo grupnih povrataka sve do odluke Predsjedništva BiH da se to osigura za 24 osobe – žene i njihovu djece, kao i djecu bez roditeljskog staranja.

Odgođen je povratak grupe državljana Bosne i Hercegovine iz Sirije. Iz državnog Ministarstva bezbjednosti saopšteno je da su završili pripreme za prijem prve grupe žena i djece na osnovu ranijih zaključaka Predsjedništva i Savjeta ministara BiH.

Zbog iznenadnih i nepredviđenih okolnosti u Siriji povratak ove grupe državljana BiH koji je planiran za sutra, odgođen je do daljnjeg. Ministaratvo sigurnosti BiH u stalnom je kontaktu i nastavlja saradnju sa međunarodnim partnerima, kako bi se transport bh. državljana iz Sirije izvršio kada se za to steknu povoljni uslovi“, navedeno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Podsjetimo, u subotu se očekivao dolazak bosanskohercegovačkih državljana iz Sirije. Nadležni su iznosili dvojake informacije o broju osoba. Uz grupu od 24 žena i djece izjavljivali su da je moguć povratak i devet državljana BiH, boraca takozvane Islamske države. Povratak bivših boraca i ranije je odgađan.

Mi imamo u toj grupi i devet onih za koje smo već ranije raspisali međunarodne interpolove potjernice. Oni će biti uhapšeni i odmah predati Tužilaštvu BiH, njima je već određen pritvor, ali mi ne možemo isključiti ni žene da nemaju veze sa terorističkim organizacijama. Zato je bitno razmjeniti informacije sa svim agencijama, kazao je ranije ministar bezbjednosti, Dragan Mektić.

Po dolasku u BiH, utvđivanju identiteta, potrebnih provjera i medicinskog tretmana nadležni su najavljivali da će žene i djeca privremeno biti smješteni u azilantski centar u Delijašu kraj Sarajeva.

Mislim da će u Delijašu biti smješteni oni koji nisu pripadnici muškog spola, ostali će biti tretirani u skladu sa zakonom koji zabranuje učestvovanje na stranim ratištima. Riječ je samo prvoj grupi i u tom smislu bićemo spremni“, istakao je 5. decembra Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

“Dolaze iz kampova u kojima je haotična i vrlo loša situacija. Zbog neuhranjenosti i određenih bolesti – djeca su bolesna i iscrpljena. Nijedno dijete od rođenja nije vakcinisano”, istakao je Mektić.

Iz Ministrstva bezbjednosti BiH za N1 ranije je saopšteno da se u kampovima i na području Sirije trenutno nalazi 100 punoljetnih osoba – 55 žena i 45 muškaraca. Podatke o broju djece nisu mogli iznositi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad