Inzko: Nadam se da će čin u Zvorniku ostati izolovan

Vijesti 30. apr 201514:14 > 14:34
N1

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko posjetio je danas policijsku stanicu u Zvorniku gdje se sastao s komandirom stanice Stanimirom Vidovićem, ali i sa zvaničnicima ove općine.

Generalni zaključak posjete jeste da ekstremizmu nema mjesta, a da je lokalna zajednica Zvornika položila ispit nakon terorističkog akta. Spriječeno je okupljanje i protesti povodom ubistva policajca, a upućen je poziv bh političarima da se ugledaju na ovu općinu, odnosno kako su se nosili sa kompletnom situacijom.

”Kod bošnjačkog stanovištva i svih građana Zvornika ovaj čin se osuđuje. Nadamo se da će ostati pojedinačni, i da ih neće biti više. Policija je aktivna i prati događaje, ali ne može pratiti sve pojedince”, kazao je Inzko. 

”Sve žrtve pa i ova posljednja treba da nam budu opomena da nam se ovdje te stvari ne dešavaju. A ne da uzimamo politikantske ‘fazone’, da bi smo dobili neki jeftin politički poen”, nadovezao je Zoran Stevanović, načelnik Zvornika.

Saopšteno je da će Valentin Inzko obići i policajca koji je ranjen u ponedjeljak, koji je zadržan na bolničkom liječenju.

Inače, situacija u Zvorniku je smirena, a na snazi su ostale pojačane mjere sigurnosti, te je primjetan veći broj policajca na ulicama ovog grada i općine. Policija u svakom slučaju nastavlja raditi na rasvjetljavanju slučaja koji se desio u ponedjeljak.

Podsjećamo, dženaza Nerdinu Ibriću obavit će se danas u 17:00 sati, a saopšteno je da će se odvijati pod najstrožijim mjerama sigurnost.