N1 u Miralu: Kako planiraju smjestiti dio migranata iz Vučjaka?

N1

Migranti u kampu Vučjak počeli su uzimati hranu i vodu od Crvenog križa. Iako treba biti rasformiran, u kamp Vučjak i danas pristižu novi migranti. Već u ponedjeljak slijedi im premještanje u Miral, čiji su kapaciteti popunjeni. No, oni i dalje govore kako sa Vučjaka ne žele da idu, jer im je EU na dohvat ruke. Bili smo u Miralu i evo šta je tamo zabilježeno.

U migrantskom kampu Miral u Velikoj Kladuši trenutno boravi oko 500 migranata i oni uglavnom dolaze iz Pakistana i Bangladeša. Provešćemo Vas kroz njega

Službenici Međunarodne organizacije za migracije koji vode ovaj prihvatni centar za migrante, kažu da su im obezbjedili osnovne stvari za normalno odvijanje života. Svaki migrant u kampu ima svoju identifikacionu karticu, sa kojom može da računa na medicinsku pomoć. Smještajni kapaciteti su sada popunjeni, a većina ih je smještena u spavaonicama. Neki, poput maloljetnika smješteni su u kontejnerima. Migranti imaju tri obroka dnevno, dvije užine. No i pored toga, iako imaju osmjehe na licu, nisu srećni

“Nisam srećan, nemam id karticu, nemam ništa. Ja sam siromašan, ne samo ja, svi smo siromašni. Pokušali smo preko Hrvatske da dođemo do Italije. Hrvatska policija nas je uhvatila i mučila. Šta ja sada mogu”, požalio se Rajnol Islam iz Bangladeša.

U IOM-u kažu da je nakon otvaranja kampa prošlog novembra, bilo problema među migrantima, a sada ih je sve manje. Imaju prostor u kampu gdje mogu da pripreme svoja tradicionalna jela, da sebi olakšaju boravak ovdje.

Razgovarali smo sa jednim od migranata koji je priprema hranu.

N1: Možete li mi reći vaše ime?
“Ja sam Vokas, iz Pakistana sam”
N1: Možete li nam reći, šta je ovo što pripremate?
“To je naše jelo od krompira, sa kukuruzom, čilijem I soli. To je Pandžabi Pagora.”

Vokas je putovao dva mjeseca iz Pakistana. Ovo su njegove destinacije prije BiH: Iran, Turska, Grčka, Makedonija i Srbija.

N1: Da li ste nekome plaćali svoj put?
“Uvijek platimo, dao sam 5-6 hiljada eura.”

Iako se jedni žale na uslove, a drugi kažu da su dobri. Nakon svega što su prošli, ovo je mjesto gdje se mogu skloniti ove zime. Muhamed je iz Maroka. Pokazuje nam da je 4 puta već pokušao da se domogne Evrope, preko Hrvatske

“Prvi put me uhvatila hrvatska policija odmah i vratila me ovdje, drugi put sam došao do Graduše, treći ‘game’ je bio do Slovenije. Bio sam treći put došao na 25 km od Ljubljane, ali su me opet uhvatili. Pogledajte njega. Policija iz Hrvatske mu je ovo napravila, ovo nije životinja, ovo je ljudsko biće”, kazao je Muhamed.

No nisu svi te sreće da budu dio kampa. Pojedini nisu u njemu jer su pravili probleme, drugi jer nema mjesta. Šuga je prisutna, potrebna je adekvatna medicinska pomoć. Dolaze i hladniji dani

“Sada spavam ovdje, svaki dan. Bosna je veoma hladna zemlja. Nemam vreću za spavanje. Imaju je u kampu, neće da mi je daju. Nemam hranu, nisam pas. Molim sve ljude, molim vas pomozite mi”, apelovao je Mosin, migrant iz Maroka.

S obzirom da ispred kampa ima migranata koji ne mogu ući, postavlja se pitanje, kako će se smjestiti dio migranata sa Vučjaka. Iz IOM-a trenutno ne znaju ništa o tome. A migrantima je svejedno gdje su sada, jer čekaju proljeće kako bi probali ‘game’ još jednom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad