Svakodnevica migranata u kampu “Vučjak” (FOTO)

Vijesti 08. dec 201914:56 > 14:59
Anadolija

Migranti u kampu Vučjak, nadomak Bihaća, iščekuju početak sedmice za kada je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić najavio početak njihovog izmještanja u druge, znatno uslovnije kampove.

Veliki broj migranata i dalje u lošim uslovima boravi u Vučjaku. Dolaskom hladnijeg vremena situacija u kampu se dodatno pogoršala, pa se migranti nastoje ugrijati vatrom koju zapale zahvaljujući granju koje skupe u okolnim šumama.

Mnogi od njih su danima odbijali hranu i poručivali kako ne žele otići u druge kampove jer je njihov cilj nepromijenjen – otići u zemlje Europske unije (EU).

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Mektić je prije nekoliko dana najavio da će u roku od 15 dana svi migranti iz privremenog prihvatnog centra Vučjak kod Bihaća biti premješteni u kasarnu Blažuj, pored Sarajeva, gdje su adaptacijski radovi pri kraju.

“Siguran sam da mi, definitivno, imamo konačno rješenje za Vučjak. Nakon toga ćemo zvati komunalne službe, ukloniti sve sa prostora Vučjaka i taj centar sad, takav kakav je, definitivno zatvorit”, rekao je tada Mektić.

Ipak, migranti nisu bili oduševljeni ovim potezom, ističući kako ne žele otići u druge centre i ostati u Bosni i Hercegovini nego u zemlje EU.